Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”

Foto: BELGA

Verschillende kandidaat-winnaars, maar het geroemde Belgische blok kwam er niet aan te pas op het WK wielrennen in Yorkshire. De selectie van Rik Verbrugghe verloor al vroeg Gilbert en Evenepoel, en kwam er in de finale niet aan te pas. “Het was niet vanzelfspreken”, aldus Greg Van Avermaet. Hij spurtte in de achtervolgende groep naar de achtste plaats.

Ook voor Greg Van Avermaet was Mads Pedersen een onverwachte winnaar. “Ja, verrassend hé. Hij is goed in deze omstandigheden, het was een echte slijtageslag”, aldus de beste Belg. Hoe zag hij zijn koers? “Ik heb geprobeerd om zo lang mogelijk te volgen, niemand had iets over. Ik kon er niet meer uithalen.”

In de voorlaatste ronde viel op dat Yves Lampaert veel kopwerk verrichtte in de grote groep, en geen steun kreeg van andere landen. “Ik was er geen voorstander van om te rijden, omdat ik niet wist dat ik wel ging kunnen volgen”, aldus Van Avermaet. “We hoopten dat de andere landen zouden helpen, maar ofwel waren ze niet capabel ofwel hadden ze geen interesse.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Foto: BELGA

België raakte al vroeg in de wedstrijd onthoofd met het uitvallen van Gilbert, Evenepoel en Declercq. Hebben ze Gilbert in de finale gemist? “Dat is achteraf makkelijk om te zeggen. Ik heb niet gezien wat er met Gilbert gebeurd is. Het was een zware koers, ik denk dat iedereen op zijn plaats is terechtgekomen. Iedereen heeft zijn best gedaan, het was niet vanzelfsprekend vandaag.”

De Belgen konden geen hoofdrol opeisen in de Britse regen. Reden ze achter de feiten aan? “We reden altijd goed vooraan”, repliceerde de winnaar van de GP Montreal. “We misten wel de ontsnapping met Van der Poel en Trentin. Misschien zaten we toen te ver of konden we niet beter. Voor mij was het nadien wachten op de finale”, aldus een leeggereden Van Avermaet. “Het was heel koud, dit zijn niet mijn favoriete weersomstandigheden. Ik heb mijn best gedaan om een goede uitslag te rijden, ik was bij de beteren in de achtervolgende groep.”

Wellens: “Geen superbenen”

Tim Wellens zocht geen excuses voor de slappe prestatie. “We hebben de koers te veel ondergaan. Phil valt dan ook weg, dat helpt niet. We moesten niet echt veranderen van plan, want we hadden Greg nog. Maar we hebben ons plan niet kunnen uitvoeren, we schoten allemaal beetje tekort. Als je goede benen hebt, ben je mee. Ik had graag meegeweest met die groep, maar ik zat te ver en had niet de superbenen die ik wilde. Ik probeerde nog, maar ze hadden te veel voorsprong.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Tim Wellens was duidelijk: “We schoten een beetje tekort.” Foto: BELGA

Naesen: “We hebben allemaal zwaar afgezien”

Oliver Naesen finishte zondag als 33ste op het WK wielrennen, in een groep met ook nog Yves Lampaert en co op meer dan 6’30 van wereldkampioen Mads Pedersen. “Het waren echt helse, koude omstandigheden”, sprak hij na de finish, “dat mag je niet onderschatten en heeft de koers zwaar beïnvloed.”

“Dit was één van de koudste wedstrijden die ik al ooit heb meegemaakt. Dat vreet echt energie, dat mag je niet onderschatten, zeven uur koersen in de kou, van start tot finish. Het was speciaal”, bibberde hij nog na. “Het was gewoon een heel moeilijke dag, afzien van in het begin en het ging al rap van bij de start.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Foto: Photo News

De Belgische selectie kwam er niet echt bij te pas, leek de koers eerder te ondergaan. “In de finale keken we naar elkaar, en we vroegen, wat moeten we doen? Aanvallen of volgen? Het was redelijk rap duidelijk dat volgen al ruim voldoende zou zijn. Ik denk dat we allemaal erg afgezien hebben van de kou. En ook, we wisten niet meteen dat Remco en Phil uit de koers waren. Ik heb me dan laten uitzakken om te zoeken en dan besef je: ze zijn eruit, en tegen dat ik weer vooraan zat, was ik weer een cartouche kwijt.”

Toen Teunissen aanviel met Pedersen, in een tegenreactie op Küng en wat later ook Moscon voorop zat, misten de Belgen de slag. “Klopt, toen ik dat zag wist ik: ‘oei’, dat zijn sterke gasten, als we willen kans maken moeten we echt niet twijfelen. Toen ben ik beginnen rijden, met die mannen (Trentin en Van der Poel, red.) in het wiel.”

Uiteindelijk springen Trentin en Van der Poel naar de koplopers, opnieuw bleek van de Belgen geen spoor. “Tja, ik denk dat we teleurgesteld achter blijven, maar goed, deze koers liegt niet. Mads Pedersen, dat lijkt een kleine naam, maar als je dit ‘koerske’ wint mag je zeker zijn dat het niet zijn laatste grote overwinning wordt. We moeten het ermee doen, that’s life.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Foto: BELGA

Yves Lampaert: “Kunnen niet helemaal tevreden zijn”

Ook Yves Lampaert toonde zich na afloop van het WK wielrennen ietwat ontgoocheld. “Ik denk dat we niet 100 procent tevreden kunnen zijn over onze koers”, analyseerde hij. “Op het eind reden we achter de feiten aan.”

Helemaal verkleumd kreeg de West-Vlaming na afloop in de mixed zone zelfs een thermisch deken over zich heen van z’n soigneur. “Het was berekoud’, gaf hij aan, “een koers voor beren. Het was zaak om te doseren onderweg, maar de regen maakte dat niet gemakkelijk, het maakte het koersen extra zwaar. Doseren was op het eind ook niet echt gemakkelijk meer, want we moesten aan de bak.”

“Ik had veel verwacht van dit WK, maar het was wel een beetje afwachten hoe het zou zijn na mijn val van woensdag in de tijdrit. Mijn niveau was goed, maar niet top en dat moest je hier zijn. Ik denk ook dat ik in de eerste lokale rondjes iets te kwistig met mijn krachten ben omgesprongen, waardoor ik, op het moment dat het er toe doet, niet meer de kracht had. Dat is jammer.”

“We kunnen niet 100 procent content zijn over onze koers”, vindt hij, “We hadden het allemaal onder controle, tot die kopgroep wegrijdt in schijfjes op het eind en er was geen Belg mee. Dan rijd je achter de feiten aan, heb je miserie en op dit rondje was het zeer moeilijk om een gat dicht te rijden. Het is jammer dat er geen Belg mee was, je weet als zo’n sterke mannen gaan dat het zeer moeilijk wordt om ze terug te grijpen. In de achtervolging werkten de andere landen dan niet mee. Het was onbegrijpelijk dat wij als enige land nog reden, want er waren toch nog wat landen die niemand mee vooraan hadden.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Foto: Photo News
Door Jan-Pieter De Vlieger en Bram Vandecapelle in Harrogate, rahe, belga