Boezemvriend Jasper Stuyven over kersverse wereldkampioen Mads Pedersen: “In de regen kan hij altijd iets meer”

Foto: rr

Jasper Stuyven moest wegens een niet-selectie het WK vanuit de zetel volgen, maar kon wel juichen toen hij zijn Deense ploegmaat zag winnen. “Ik had al enkele weken in de gaten dat Mads top was. In de aanloop naar het WK is hij flink vermagerd. In de regen kan hij ook altijd iets meer. Het enige gevaar is dat hij soms vergeet te eten en te drinken. Ik heb hem daar zaterdagavond met een berichtje nog eens attent op gemaakt. Hij heeft goed geluisterd.”

LEES OOK. Zijn naam spreken we allemaal fout uit en hij zocht de weg naar Gent voor het donker: Mads Pedersen, de nieuwe wereldkampioen

Dat Pedersen de intrinsiek snellere Trentin klopte, is voor Stuyven geen verrassing. “Mads is echt snel. Op training versloeg hij Degenkolb en mij regelmatig. In januari hebben Mads en ik in Mallorca ook specifiek aan onze sprint gewerkt op de piste. In het voorjaar hebben die investeringen niet opgebracht. Mads heeft in de winter iets te veel hooi op de vork genomen en presteerde daardoor wat onder niveau. Nu maakt hij alles goed, ook voor onze ploeg.”

Boezemvriend Jasper Stuyven over kersverse wereldkampioen Mads Pedersen:  “In de regen kan hij altijd iets meer”
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Volgend jaar rijdt Stuyven dus met een wereldkampioen in de ploeg. “Uiteraard zal dit iets aan zijn status veranderen, maar hem kennende zal hij niet plots alles opeisen. Als Mads in zijn dagje is, is hij één van de sterksten ter wereld, maar zijn probleem is consistentie. Ik zal dus nog genoeg kansen krijgen. Bovendien gunnen we elkaar veel. In december logeerde ik nog een week bij hem in Kopenhagen. Ik durf hem gerust één van mijn beste koersvrienden noemen. Op 19 oktober trouwt hij met Lisette. Ik ben uitgenodigd, maar ik moet afzeggen. Tim Wellens trouwt op dezelfde dag.”

Boezemvriend Jasper Stuyven over kersverse wereldkampioen Mads Pedersen:  “In de regen kan hij altijd iets meer”
Foto: Photo News

“Ik droom van Parijs-Roubaix in regenboogtrui”

En de kersverse wereldkampioen zelf dan? In België was hij al sinds de lente van 2018 en zijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen geen onbekende meer. Maar dat de amper 23-jarige Deen Mads Pedersen zich een jaar lang de allerbeste renner ter wereld mag noemen, hadden weinigen zien aan­komen. Hijzelf incluis. “Het is gedaan met ooit nog de underdog te zijn”, besefte hij.

Een 22-jarige Tourwinnaar: Bernal. Een 19-jarige die zilver pakt op het WK tijdrijden: Eve­nepoel. Een 20-jarige op het podium van de Vuelta: Pogacar. En nu dus een 23-jarige wereldkampioen. 2019 is definitief het jaar van de jongeren. Toch is de regenboogtrui van Mads Pedersen geen volslagen verrassing. Toen hij vorig jaar achter Niki Terpstra naar de tweede plek fietste in de Ronde van Vlaanderen, was al duidelijk geworden dat hij barstte van het talent. En dat hij geen moeite heeft met grote afstanden, nijdige hellingen en grauw weer. Alles wat hij gisteren in Yorkshire vond. Toch was Pedersen in de sterke Deense ploeg niet eens gestart als kopman.

“Toen ik demarreerde, was dat vooral in functie van Valgren en Fuglsang”, gaf hij toe. “Maar toen Trentin en Van der Poel aanzetten, konden zij niet mee. Vanaf dan zat er voor mij nog maar één ding op: overleven, overleven, overleven.”

Boezemvriend Jasper Stuyven over kersverse wereldkampioen Mads Pedersen:  “In de regen kan hij altijd iets meer”
Foto: EPA-EFE

Maar Pedersen deed veel meer. Hij handhaafde zich helemaal vooraan, zag Van der Poel tot zijn eigen stomme verbazing afhaken – “Nooit gedacht dat dat kon gebeuren” – en klopte vervolgens de intrinsiek veel snellere Trentin in de spurt. “Iemand die mij in normale omstandigheden van de tien sprinten tien keer verslaat. Maar dat krijg je in dit weer. Op het einde is iedereen fucked up en is alles mogelijk.”

Nooit meer underdog

Voor de eerste Deense wereldkampioen ooit betekent deze titel een ommekeer in zijn carrière. Zo kreeg zijn tweede plek in de Ronde van Vlaanderen in 2018 afgelopen voorjaar geen vervolg. “Zeg maar gerust dat ik een slecht voorjaar had”, sprak hij gisteren. “Ik had er veel meer van verwacht.” Maar bleef die terugval deze lente nog zo goed als onopgemerkt, dan zal dat in de toekomst niet meer zo zijn. Ook Pedersen beseft het. “Alles zal nu veranderen. Het is gedaan met ooit nog de underdog te zijn. Ook voor een totaal nieuwe situatie.” Maar het hield Pedersen niet tegen om nu al nieuwe doelen te stellen. We zullen de regenboogtrui volgend voorjaar heel vaak in Vlaanderen zien. “Een klimmer zal ik immers nooit worden”, besloot hij lachend. “Daar ben ik veel te zwaar voor. Ik hou van de kasseien, en van het weer in de voorjaarsklassiekers. Ik droom er nu al van om in deze trui Parijs-Roubaix te rijden.”

LEES OOK. ANALYSE. Belgisch Dream Team laat zich ringeloren, deze Mads Pedersen was niet te kloppen

Door bvc, wvo
AANGERADEN