Roemeense en Hongaarse kandidaten voor Europese Commissie ‘ongeschikt’ verklaard

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Hongaarse en Roemeense kandidaat-eurocommissarissen Laszlo Trocsanyi en Rovana Plumb zijn ‘ongeschikt’ om hun mandaat op te nemen. Dat heeft de commissie voor Juridische Zaken van het Europees Parlement bevestigd.

De commissie voor Juridische Zaken van het Europees Parlement schortte donderdag de benoemingsprocedure op van de Roemeense Rovana Plumb, die onvoldoende uitleg kon geven bij persoonlijke leningen ter waarde van bijna een miljoen euro, en de Hongaar Laszlo Trocsanyi wegens het risico op belangenconflicten.

Maandagochtend kwam de parlementscommissie opnieuw bijeen, nadat David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, om verduidelijkingen had gevraagd.

Na een vergadering die ongeveer een uur heeft geduurd, kwam die commissie maandag tot de slotsom dat Troscanyi en Plumb ongeschikt zijn als commissaris en vervangen moeten worden. Sassoli moet nu op zijn beurt een brief schrijven naar toekomstige Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, waarin hij vraagt welke stappen zij wil ondernemen.

Later vandaag gaan de hoorzittingen met de toekomstige Europees commissarissen van start. Kandidaat-vicevoorzitter Maros Sefcovic komt om 14.30 uur als eerste aan bod. De Belgische kandidaat Didier Reynders wordt woensdag om 9 uur in het parlement verwacht.

De hoorzittingen met Plumb, die bevoegd zou worden voor Transport, en Trocsanyi, kandidaat-commissaris voor Uitbreiding, gaan door het negatieve advies van de parlementscommissie niet door.

De nieuwe Commissie treedt aan op 1 november.

Door jvt
AANGERADEN