Opvallende statistiek na WK bij de profs: drie landen op het podium bij de profs na jarenlange droogte

Foto: BELGA

Goud voor Mads Pedersen, zilver voor Matteo Trentin en brons voor Stephan Kung. Een onverwacht podium met een opvallende statistiek. Voor wielernaties Denemarken, Italië en Zwitserland was het minstens van 2010 geleden dat ze nog eens op het podium van een wereldkampioenschap stonden.

DENEMARKEN

De Denen schreven gisteren in Yorkshire een flink hoofdstuk wielergeschiedenis. Nooit eerder slaagde een Deen erin de wereldtitel te veroveren bij de profs. Ondanks veelvuldige successen bij de jeugd - meisjes en jongens - wilde het bij de profs nooit lukken. Het goud van Pedersen was trouwens nog maar de vierde medaille ooit voor de Denen na het brons van Jorgen Marcussen (1978 - Nurburgring) en het brons en zilver voor Matti Breschel in respectievelijk Varese (2008) en Geelong (2010).

Opvallende statistiek na WK bij de profs: drie landen op het podium bij de profs na jarenlange droogte
Matti Breschel (links): zilver in Geelong.

ITALIE

Met achttien wereldkampioenen is Italië, na België, het meest succesvolle land op het WK wielrennen voor profs. Het eerste WK, in 1927, kende zelfs een volledig Italiaans podium met Alfredo Binda als eerste wereldkampioen. De Italianen bleven met de regelmaat van de klok een wereldkampioen afleveren, tot en met Alessandro Ballan die in 2008 in Varese voor eigen volk de wereldtitel veroverde. Vreemd genoeg viel sindsdien de Italiaanse motor stil. De Italianen wonnen nog amper klassiekers en dat weerspiegelde zich in de wereldkampioenschappen. De kentering werd recentelijk ingezet op de Europese kampioenschappen waar eerst Trentin en nu Viviani de regerende Europese kampioenen zijn. Met het zilver van Trentin werd nu eindelijk nog eens succes geboekt op een WK.

Opvallende statistiek na WK bij de profs: drie landen op het podium bij de profs na jarenlange droogte
Alessandro Ballan, de laatste Italiaanse wereldkampioen met ‘zilveren’ Damiano Cunego in Varese (2008) Foto: IMAGEGLOBE

ZWITSERLAND

Zwitserland was ooit een grote wielernatie en is het eigenlijk altijd gebleven. Alleen vond die status de voorbije jaren nauwelijks weerslag op de podia van wereldkampioenschappen, ondanks de aanwezigheid van Fabian Cancellara. De Beer van Bern werd weliswaar vier keer wereldkampioen tijdrijden maar in de wegrit geraakte hij nooit verder dan een vijfde (Mendrisio 2009) en vierde (Kopenhagen 2008) plaats. De Zwitserse wielersport kende vooral succes in de periode net na de Tweede Wereldoorlog met wereldtitels voor Hans Knecht (Zürich 1946) en Ferdi Kübler (Varese 1951). De laatste Zwitserse wereldtitel dateert intussen van 1998 toen Oskar Camenzind in het Nederlandse Valkenburg Peter Van Petegem van goud hield, een jaar later zorgde Beat Zberg in Verona voor de laatste (zilveren) medaille voor de Alpenstaat.

Opvallende statistiek na WK bij de profs: drie landen op het podium bij de profs na jarenlange droogte
Oscar Camenzind met Peter Van Petegem en Michele Bartoli op het podium. Foto: IMAGEGLOBE
Door gvdl
AANGERADEN