Belgische wielerbond “niet honderd procent tevreden” met WK-prestaties: “We hadden er veel meer van verwacht”

Foto: BELGA

Vorig jaar gaf Frederik Broché het WK van België een score van acht op tien. De prestaties van de nationale ploeg in Yorkshire wil de technisch directeur van de Belgische wielerbond dit keer niet uitdrukken in een quotering, maar de teneur is wel minder dan vorig jaar in Innsbruck.

“De zilveren medailles van Remco Evenepoel en Julie De Wilde waren knappe prestaties en opstekers. De meeste andere categorieën presteerden volgens verwachting, maar van de wegwedstrijden bij de beloften en de profs kunnen we als wielerbond niet honderd procent tevreden zijn. We hadden er veel meer van verwacht.”

Sprintproject

“Bondscoach Rik Verbrugghe heeft na afloop van het WK al gezegd dat zowel de beloften als de profs in de wegrit niet zo goed voor de dag kwamen als we van hen hadden verwacht. Dat klopt, maar dat gold voor meer landen, zoals Frankrijk. We zullen de komende weken het WK en het seizoen evalueren met de verschillende bondscoaches”, aldus Broché.

Bij de bond liggen nog wel enkele zaken op tafel. “We bekijken of we nog wel profs moeten meenemen naar het beloften-WK. Ik begrijp dat enkele beloften niet tevreden waren met de selectie van dit jaar, ze mogen en moeten dat zijn (Broché doelt op het feit dat België drie van de zes plaatsen invulde met profs uit de World Tour, nvdr.). Maar het is toch vooral de UCI-regeling die niet klopt.”

Voorts onderzoekt de bond de haalbaarheid van een sprintproject. Nu het tijdrijden in België sterk op punt staat, denkt de bond eraan te investeren in het zoeken en opleiden van potentiële sprinters.

Door bvc
AANGERADEN
Meest recent