Hevige regenval veroorzaakt problemen: “Het water bleef hier maar stijgen”

  • In de Jan Breydellaan in Brugge en de Olieboomstraat in Oostkamp (kleine foto) geraakte het water niet weg. Een garage in Sint-Andries (foto links) liep onder.
Brugge / Oostkamp -

De hevige regenval veroorzaakte dinsdagmorgen her en der problemen in de regio. In Sint-Andries liep een kelder volledig onder water door een fout bij wegenwerken verderop. “Het water bleef hier op een bepaald moment maar stijgen”, zegt de bewoonster.

De waterellende begon dinsdagmorgen al vroeg bij de bewoners van de Nieuwe Sint-Annadreef in Sint-Andries. Toen het koppel omstreeks 6.30 uur opstond, stond het water al vijftien centimeter hoog in de lager gelegen garage. “Het was meteen duidelijk dat een dweil en een trekker niets zouden uithalen”, zegt de man. “Dus we hebben de pompiers gebeld.”

Riolering afgesloten

Die kwamen ter plaatse met twee pompen - die ongeveer vierhonderd liter per minuut konden verwerken - om het water weg te pompen. Maar het water bleef stijgen. Daarom werden twee zwaardere pompen, met een capaciteit van 1.500 liter per minuut, ingezet. “Toen zagen we het water heel langzaam zakken”, zegt bewoonster Delphine.

Het koppel haalde alle spullen uit de kelder, maar zal de schade pas later kunnen opmeten. “De diepvriezer en de wasmachine zijn wellicht kapot, net als de terrasverwarmer en grasmaaier. We zullen het later wel allemaal controleren. Op zich valt het wel nog mee, maar het is niet fijn om op deze manier wakker te worden.”

Het water kon de kelder binnenstromen door een fout wat verderop waar wegenwerken worden uitgevoerd. De bevoegde diensten van de stad Brugge voerden al een onderzoek uit. “Door het plaatsen van een rioolput en het tijdelijk afsluiten van de riolering is die kelder onder water gelopen”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein. “Er werd gevraagd aan de aannemer om de riolering tegen de avond terug open te stellen. De verzekeringsagent kwam ook al langs. Dit zal een zaak tussen de burger en de aannemer worden.”

Op verschillende andere plaatsen hadden de riolen moeite om al het water te slikken. Op de E40 ter hoogte van Oostkamp stond zowel de linker- als de middenrijstrook onder een dikke laag water. De brandweer kwam ter plaatse om te pompen en de bladeren van de riooldeksels te verwijderen. Omstreeks 8 uur gebeurde er een ongeval op de plek waar de E40 blank stond. Twee wagens kwamen in botsing en een ervan ging aan het tollen. Hij kwam met zijn neus in de tegenovergestelde rijrichting tot stilstand. Er vielen geen gewonden.

Fietspad blank

Ook in de Olieboomstraat in Oostkamp geraakte het water niet meteen weg. Daar kwam het van onder de riooldeksels weer omhoog en stroomde over de weg. In de Jan Breydellaan in Brugge stond het fietspad en een deel van de rijweg (opnieuw) blank. Ook daar konden de riolen het water niet slikken.

Door Tim Lescrauwaet
AANGERADEN