Crevits blijft minister, Homans parlementsvoorzitter

Dit is de regering-Jambon I: wie wordt minister, wie krijgt welke bevoegdheden?

De regering-Jambon I is rond. Afscheidnemend voorzitter Wouter Beke (CD&V) stapt in de nieuwe regering, maar ook Hilde Crevits blijft aan boord. Zij wordt dus zeker niet de nieuwe CD&V-voorzitter. Verrassend: N-VA leverde in laatste instantie nog een ministerpost in, in ruil voor het zitje van parlementsvoorzitter. Dat wordt Liesbeth Homans. En ook Open VLD verrast met Lydia Peeters in plaats van Gwendolyn Rutten.

Matthias Vanderaspoilden, Pieter Lesaffer en Farid El Mabrouk

N-VA: 4 ministers en parlementsvoorzitter

Geen vijf, maar wel vier ministers krijgt N-VA in de nieuwe Vlaamse regering. Naast minister-president Jan Jambon zijn dat Ben Weyts en nieuwe gezichten Zuhal Demir en Matthias Diependaele. N-VA stelde de verdeling dinsdagnacht om 1 uur officieel voor op een persconferentie.

© mvdr

De nieuwe Vlaams minister-president Jan Jambon krijgt de portefeuilles Buitenland, Cultuur en ICT.

Dat Ben Weyts minister zou blijven, was na de verkiezingen al snel een uitgemaakte zaak. Hij scoorde sterk in Vlaams-Brabant en werd plots incontournable voor zijn partij. Hij krijgt ook met voorsprong de zwaarste portefeuille in de nieuwe regering. Hij laat Mobiliteit en Openbare Werken over aan een Open VLD’er, vermoedelijk Gwendolyn Rutten, en wordt zelf minister van Onderwijs en viceminister-president. Daarnaast behoudt hij Dierenwelzijn en krijgt hij Sport.

Een van de twee nieuwe N-VA-gezichten in de Vlaamse regering is Zuhal Demir. De voormalige federale staatssecretaris wordt bevoegd voor Energie en Omgeving (leefmilieu en ruimtelijke ordening), Justitie en Handhaving, en Toerisme.

Een ander nieuw gezicht is Matthias Diependaele. De Oost-Vlaming was tot voor kort N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement en wordt nu minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed.

N-VA levert ook de parlementsvoorzitter. Dat blijft niet Wilfried Vandaele, maar wordt zo goed als zeker Liesbeth Homans, die zo een mooie exit krijgt als afscheidnemend minister-president.

De partij mikt volgens Bart De Wever op een West-Vlaamse fractieleider om die provincie te dekken. Dat heeft De Wever gevraagd aan zijn fractie, “maar het staat hen vrij om dat ook effectief te doen”.

CD&V: 3 ministers

De grote verrassing is er bij CD&V. De partij krijgt geen twee, maar wel drie ministers én houdt Hilde Crevits aan boord. Dat betekent dat er straks een erg onvoorspelbare voorzittersverkiezing zit aan te komen.

© fem

Hilde Crevits blijft dus op post, maar wisselt wel van bevoegdheden. Ze krijgt Economie, in die portefeuille zitten ook de departementen Werk en Landbouw. Als meest ervaren minister wordt ze ook viceminister-president.

Afscheidnemend voorzitter Wouter Beke verlaat de federale regering en schuift door naar de Vlaamse regering. Hij wordt minister van Welzijn, een portefeuille die CD&V absoluut wou binnenhalen, en krijgt ook Armoedebestrijding.

CD&V levert met nieuwkomer Benjamin Dalle de Brusselse minister, ook bevoegd voor Jeugd en Media. De uitgeweken West-Vlaming Dalle is directeur van de CD&V-studiedienst, maar raakte in Brussel niet verkozen. Door hem naar voren te schuiven, beantwoordt CD&V voor een stuk wel de vraag om vernieuwing.

Na lang discussiëren, werden de CD&V-ministers door twee derde van de fractie goedgekeurd, een derde stemde tegen. De partij stelde de taakverdeling woensdagochtend rond 2 uur officieel voor.

Open VLD: 2 ministers

Open VLD krijgt twee ministers. Fractieleider en Mechels burgemeester Bart Somers wordt minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur. Somers schreeuwde voor de verkiezingen al van de daken dat hij heel graag bevoegd zou worden voor Samenleven en heeft zijn slag dus thuis gehaald.

De Limburgse Lydia Peeters (Open Vld) blijft Vlaams minister. In de nieuwe Vlaamse regering onder leiding van Jan Jambon (N-VA) wordt ze bevoegd voor Openbare Werken en Mobiliteit. In de ontslagnemende Vlaamse regering was Peeters minister van Financiën, Begroting en Energie.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt