Hogeschool UCLL doet Vlaams Belang-student werken rond diversiteit als sanctie voor racistische uitspraken op Tinder

Bron © BELGA

Foto: rr

Leuven / Diepenbeek -

De tuchtcommissie van hogeschool UCLL heeft Thomas Lomelino als tuchtsanctie een waarschuwing gegeven gekoppeld aan een herstelgerichte opdracht wegens racistische en discriminerende uitspraken tijdens een chat eind augustus op de dating-app Tinder. Lomelino was bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor Vlaams Belang in Mechelen.

Tijdens de chat bestempelde Lomelino zwarten als “negers”, zei dat ze “geen mensen zijn” en vergeleek hen met “huisdieren”. Vrouwen werden “objecten zonder mening” genoemd. Na het bekendraken van de chatberichten nam hij ontslag uit het Mechelse partijbestuur van Vlaams Belang.

Vlaams Belang startte de statutaire procedure om hem uit de partij te zetten, maar Lomelino zou de eer aan zichzelf gehouden hebben. Het meisje van Afrikaanse origine dat in de chat geviseerd werd diende een klacht in bij Unia.

In een mededeling laat UCLL weten dat de hogeschool dergelijk gedrag niet tolereert. De herstelgerichte opdracht die de tuchtcommissie hem opdroeg houdt in dat hij op zoek moet naar een plaats waar hij vrijwilligerswerk kan presteren rond diversiteit. “De student krijgt dus de kans om aan te tonen dat de waarden van de hogeschool ook de waarden zijn die hijzelf nastreeft.” Als blijkt dat de opdracht niet naar behoren wordt uitgevoerd, volgt mogelijk een strengere sanctie.

LEES OOK. Vlaams Belanger neemt ontslag na racistische uitspraken: “Jammer genoeg niet genoeg kapitaal om een Neger aan te schaffen”

AANGERADEN
Meest recent