Hertmans & Hertmans terug samen in geboortestad

Gent - Nog geen week nadat hij de prestigieuze Constant Huyghensprijs kreeg voor zijn totale oeuvre kwam schrijver Stefan Hertmans naar zijn geboortestad Gent om er in theater Tinnenpot ruim twintig van zijn gedichten voor te lezen. De gelauwerde schrijver deed dat op een zacht tapijt van rustige jazzmuziek, gebracht door een trio dat zijn broer en jazzgitarist Peter Hertmans vormt met Rony Verbiest op accordeon en klarinet en Nicolas Thys op contrabas. De Palestijnse in Antwerpen wonende dichteres Faténa Al Ghora bracht een Arabische versie van het gedicht El-Rabi’ El-Arabi dat Hertmans over de Arabische Lente schreef. Aanleiding voor het voorlees-concert is het uitkomen van de luistercd Open de deur van het gedicht, met een selectie van 30 gedichten van Stefan Hertmans.

Stefan Hertmans is bij het grote publiek vooral bekend als prozaschrijver, met de roman Oorlog en Terpentijn als meest bekende werk, maar hij schreef en schrijft ook essays, kortverhalen, theaterteksten, en dus ook poëzie.

Open de deur van het gedicht bevat zowel vroeger als recent werk van Hertmans. De gedichten  komen uit de bundels Muziek voor de overtocht. Gedichten (1975-2006), De val van vrije dagen (2010), Onder een koperen hemel (2018).

Het gedicht El-Rabi' El-Arabi dat Stefan Hertmans schreef over de Arabische lente staat er in twee uitvoeringen op: in het Nederlands door Hertmans zelf, maar ook een Arabische vertaling, gemaakt en uitgevoerd door de Palestijnse dichteres Faténa Al Ghora.

De luistercd is een productie van Hans Kusters Music die al meerdere literaire luistercd's uitbracht, onder anderen met werk van Hugo Claus.

Open de deur van het gedicht wordt in België verdeeld door uitgeverij Pelckmans. 20.99 euro. Vanaf dit weekend in de boekhandel.

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN