Open VLD verrast met Lydia Peeters als minister, Mechelen krijgt nieuwe burgemeester

De kogel is door de kerk: Open VLD stuurt Bart Somers en Lydia Peeters naar de nieuwe Vlaamse regering. Somers wordt viceminister-president en minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur. Lydia Peeters krijgt de portefeuilles Mobiliteit en Openbare Werken. Dat heeft partijvoorzitster Gwendolyn Rutten woensdag bekendgemaakt via Twitter.

Terwijl CD&V en N-VA in de nacht van dinsdag op woensdag bekendmaakten wie welke functie op zich zou nemen, liet Open VLD verstaan daar pas vandaag over te communiceren. Rutten stuurde dan ook zonet zelf het nieuws de wereld in dat niet zijzelf, zoals werd verwacht, maar Lydia Peeters in de nieuwe Vlaamse regering zal zitten.

“Met Bart en Lydia kiezen we voor een ijzersterk liberaal team in de Vlaamse regering”, aldus Rutten. “Beiden hebben jaren ervaring op het Vlaams niveau en in de regering. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij het ambitieuze Vlaams regeerakkoord en de liberale krachtlijnen zullen uitvoeren in de komende jaren.”

LEES OOK. Waarom Gwendolyn Rutten het ministerschap laat passeren (+)

De keuze voor de tandem Somers-Peeters betekent meteen dat Rutten zelf niet in de regering stapt. Het is afwachten wat de politieke toekomst voor Rutten brengt. Binnen enkele maanden zijn er voorzittersverkiezingen bij de liberalen. Rutten is sinds dit jaar burgemeester van het Vlaams-Brabantse Aarschot. Zelf heeft ze nog niet in haar kaarten laten kijken.

(lees verder onder de tweets)

BART SOMERS: minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur

Bart Somers keert na vijftien jaar terug naar de Vlaamse regering en wordt viceminister-president en bevoegd voor Samenleven en Binnenlands Bestuur. Hieronder vallen de bevoegdheden binnenlands bestuur, integratie en inburgering, gelijke kansen, stedenbeleid, bestuurszaken, personeel en organisatie.

Open VLD verrast met Lydia Peeters als minister, Mechelen krijgt nieuwe burgemeester
Foto: BELGA

Woordvoerder van Verhofstadt

Somers ging in 1992 aan de slag bij de communicatiedienst van toenmalig VLD en werd adjunct-hoofdredacteur van de Burgerkrant. Hij bleef die functie vervullen tot in 1995. Daarna ging hij werken voor de VLD-Senaatsfractie en in 1997 werd hij woordvoerder van toenmalig partijvoorzitter Guy Verhofstadt. In 1999 werd hij verkozen tot Kamerlid, in 2000 won Somers de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen na een campagne waarin hij onder meer focuste op veiligheid. Hij startte een coalitie op met christendemocraten en groenen.

Hoewel Somers van plan was zich volledig toe te leggen op zijn burgemeesterschap, werd hij in 2003 door de partijtop overhaald om Patrick Dewael op te volgen als Vlaams minister-president. Dewael vertrok naar de federale regering als minister van Binnenlandse Zaken. Somers vervulde de functie slechts een klein jaar, tot de verkiezingen in 2004. Daarna werd hij Vlaams Parlementslid en partijvoorzitter ad interim, nadat Karel De Gucht federaal minister werd. Eind 2004 stelde hij zich officieel kandidaat als voorzitter. Somers won de kiesstrijd nipt met 50,46 procent van de stemmen. Zijn grootste rivaal Jean-Marie Dedecker haalde 38,32 procent. In 2006 werd Somers herverkozen in Mechelen, in een kartel met Groen, waarna hij aan een tweede ambtstermijn als burgemeester kon beginnen. In 2007 stapte hij opnieuw over naar de Kamer.

‘Beste burgemeester ter wereld’

In 2009 leed Open VLD een nederlaag bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement, waarna Somers zijn ontslag als partijvoorzitter indiende. Bij de lokale verkiezingen van 2012 bood hij zich opnieuw aan in kartel met Groen, waarna hij aan een nieuwe termijn als burgemeester kon beginnen. Sinds 2014 zetelt hij opnieuw in het Vlaams Parlement, waar hij fractieleider is.

Als burgemeester van Mechelen kreeg Somers lof voor de manier waarop hij de stad heeft getransformeerd en in 2017 werd hij daarom zelfs bekroond in de verkiezing van ‘beste burgemeester ter wereld’. Een jaar later leidde dat tot een absolute meerderheid voor het kartel. Het burgemeesterschap is volgens Somers zelf ook de functie waaraan hij het meest verknocht is. “Het bracht mij dichter bij de mensen. In al hun verscheidenheid en kwetsbaarheid”, zei hij daarover.

Open VLD verrast met Lydia Peeters als minister, Mechelen krijgt nieuwe burgemeester
Huidig schepen Alexander Vandersmissen volgt Bart Somers op Foto: Dirk Vertommen

In de aanloop naar de verkiezingen liet Somers duidelijk verstaan dat hij graag opnieuw minister zou worden, om zijn Mechels project uit te breiden naar heel Vlaanderen. “Tot in het buitenland komt men kijken naar de Mechelse aanpak”, zei hij net voor de verkiezingen. “We stellen duidelijke regels, maar zijn uitgesproken inclusief. Ook Vlaanderen heeft zo’n aanpak nodig. Want een verdeelde ­samenleving is een onveilige samenleving.” Zijn kersverse bevoegdheden lijken nu geknipt om die ambitie te realiseren.

Ongena en Vandersmissen vervangen Somers

Tom Ongena (44) uit Sint-Katelijne-Waver volgt Somers op in het Vlaams Parlement. Hij is momenteel woordvoerder van de liberale fractie en gemeenteraadslid in Sint-Katelijne-Waver.

Huidig schepen Alexander Vandersmissen volgt Bart Somers op als burgemeester van Mechelen, zo bevestigen liberale bronnen.

LYDIA PEETERS: minister van Mobiliteit en Openbare Werken

De tweede liberale post in de regering gaat naar de Limburgse Lydia Peeters. Peeters mocht bijna een jaar geleden Bart Tommelein vervangen in de regering-Bourgeois, waar ze minister van Financiën, Begroting en Energie was. In de regering-Jambon krijgt Peeters de bevoegdheden Mobiliteit en Openbare Werken.

Peeters (50) is een voormalige advocate die sinds 2001 burgemeester is van de Limburgse gemeente Dilsem-Stokkem, waar ze zich sinds haar ministerschap laat vervangen. Haar vader is in diezelfde gemeente schepen en een korte tijd burgemeester geweest.

Betonstop

Lydia Peeters zetelt sinds 2009 in het Vlaams Parlement, waar ze zich vooral liet opmerken in dossiers rond de betonstop en de boskaart, waarbij ze het opnam voor mensen die vreesden hun bouwgrond te zullen verliezen.

In het Vlaams Parlement wordt Peeters opgevolgd door Steven Coenegrachts (34) uit Riemst. Coenegrachts is daar gemeenteraadslid en professioneel actief als coördinator van de nationale partijwerking.

Door evdg
TOP 10 MEEST GELEZEN