Mensensmokkelaar loopt tegen de lamp door onbetaalde verkeersboetes

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Photonews

Brussel / Brugge -

Een Brusselaar met Koerdische roots heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor mensensmokkel. De beklaagde liep tegen de lamp toen de douane vaststelde dat hij nog boetes van de politierechtbank moest betalen. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden effectieve gevangenisstraf en 24.000 euro boete.

Op 9 maart 2018 werd Zana K. in Jabbeke tegengehouden door de douane. Door een reeks veroordelingen voor de politierechtbank bleek de man nog meerdere penale boetes te moeten betalen. In zijn voertuig zaten twee Koerden en een Afghaan, maar de Brusselaar kon niet duidelijk uitleggen hoe hij die mensen kende.

Verder onderzoek wees volgens het parket uit dat er sprake was van mensensmokkel. Zana K. wisselde met een Frans nummer, dat gekend stond voor mensensmokkel, immers informatie uit over afritten van autosnelwegen. Ook berichten van en naar een Brits nummer kwamen verdacht over. Het ging onder andere over de prijs om vanuit Servië via Oostenrijk gesmokkeld te worden.

Volgens de verdediging maakte de Koerdische Brusselaar zich niet schuldig aan mensensmokkel. “Hij zag het als een vriendendienst en had nooit de intentie om er financieel voordeel uit te halen”, aldus meester Nadia Lorenzetti. In eerste instantie moest hij naar eigen zeggen enkel de broer van die goede vriend voeren, maar uiteindelijk ging het dus om drie mensen. Voor hulp aan illegale migratie stelde meester Lorenzetti opschorting van straf voor.

De rechter doet uitspraak op 6 november.

Door jvh
AANGERADEN