Bossen in Gaumestreek opnieuw afgesloten voor wandelaars door Afrikaanse varkenspest

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: BELGA

De Waalse minister van Leefmilieu en Natuur, Céline Tellier (Ecolo), gaat wegens de Afrikaanse varkenspest de bossen in de Gaume vanaf 4 oktober opnieuw sluiten voor wandelaars en fietsers. Daartoe heeft ze een ministerieel besluit uitgevaardigd, zo maakte ze woensdag bekend tijdens haar eerste terreinbezoek.

Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in de Gaume, in de provincie Luxemburg, werd op 13 september 2018 vastgesteld bij een dood everzwijn in Étalle. Meteen werden jacht- en voederbeperkingen ingevoerd in de ruime omgeving en vaardigde toenmalig Waals minister van Landbouw en Natuur, René Collin (cdH), maandenlang een verbod uit voor wandelaars en fietsers om de bossen in de regio nog te betreden.

Nu voert kersvers minister van Leefmilieu en Natuur Céline Tellier opnieuw een verbod in vanaf 4 oktober. Daarmee wil ze vermijden dat het virus zich nog verder zou verspreiden. Er zal ook afschot van everzwijnen georganiseerd worden.

Sinds september 2018 zijn al 827 everzwijnen met Afrikaanse varkenspest gevonden, op een totaal van 3.667 geanalyseerde dieren. Het laatste viropositief everzwijn werd op 11 augustus aangetroffen.

De Afrikaanse varkenspest is een uiterst besmettelijke ziekte die, hoewel ongevaarlijk voor de volksgezondheid en voorlopig enkel vastgesteld bij everzwijnen, snel kan overslaan op varkens, met fatale gevolgen. Naar hoe de Afrikaanse varkenspest in de Gaumestreek terecht is gekomen en naar de mogelijke verantwoordelijken, loopt sinds oktober 2018 een gerechtelijk onderzoek.

Door jvh
AANGERADEN