Minister-president Franse gemeenschap uit kritiek op Vlaams regeerakkoord: “Uit Unia stappen is zinloos”

Bron © BELGA

Pierre-Yves Jeholet (MR) Foto: ISOPIX

De minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) steekt zijn kritiek op het Vlaamse regeerakkoord niet onder stoelen of banken. De beslissing om uit gelijkekansencentrum Unia te stappen heeft bijvoorbeeld “geen enkele zin”, zegt hij.

De nieuwe Vlaamse regering verbreekt de verbanden met Unia en richt een eigen Vlaams gelijkekansencentrum op. “Dat heeft geen enkele zin”, vindt de minister-president van de Franse gemeenschap Pierre-Yves Jeholet woensdag tijdens de plenaire zitting in het Frans gemeenschapsparlement. Hij noemde de beslissing “unilateraal” en “niet overlegd”, noch met Unia noch met de andere regio’s.

De Vlaamse regering had beter een evaluatie gevraagd van het samenwerkingsakkoord tussen het federale niveau en de regio’s, dat de doelstellingen van het interfederale centrum vastlegt. “Dat had een iets serieuzere beslissing geweest”, klonk het.

De Franse gemeenschap is in elk geval niet van plan zich terug te trekken uit Unia, zei Jeholet nog. Zijn regering wil “de jacht inzetten op alle vormen van discriminatie”. “Zero tolerance”, klonk het. De MR van Jeholet bestuurt in de Franse gemeenschap en in het Waals gewest met de linkse partijen PS en Ecolo.

Door jvh
AANGERADEN