Man smokkelt moeder en dochter naar Engeland “uit medelijden”

Oostkamp / Brugge -

Een 40-jarige Bruggeling met een flink gevuld strafblad moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor mensensmokkel. Naar eigen zeggen handelde hij “uit medelijden”.

Op 20 september 2016 kwam Bruggeling Bjorn L. in een taxi de parking van een tankstation in Oostkamp opgereden. Hij werd vergezeld door een Albanese vrouw en haar dochtertje, die hij verstopte in een verborgen ruimte boven de slaapcabine van een vrachtwagen. De Waalse trucker Pierre B. (54) maakte via de kanaaltunnel de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk, maar daar werden de verstekelingen ontdekt.

De man kreeg 27 maanden cel en mocht eind juni 2017 de gevangenis verlaten. Hij keerde terug naar België waar hij zich woensdag samen met Bjorn L. moest verantwoorden voor de rechter. De twee riskeren elk 30 maanden cel. Volgens advocaat Luc Arnou handelde Bjorn L. uit medelijden. “Mijn cliënt drijft handel in caravans in Groot-Brittannië. Daar vroeg een man hem om zijn vrouw en kind over te brengen. Mijn cliënt had medelijden en deed het nodige. Geld heeft hij nooit gekregen.”

Bjorn L. liep eerder veroordelingen op voor verkeersinbreuken, diefstal en geweld. “Ik heb 35.000 euro schulden omdat ik mijn goed hart wou tonen”, stelde hij. Kris Vincke, de advocaat van Pierre B., vroeg zijn cliënt geen veroordeling op te leggen. “Hij kreeg zijn straf al in het VK.”

Uitspraak op 6 november.

Door aft
AANGERADEN