Democraten beloven president Trump een “eerlijk” impeachment-proces: “Hij krijgt de kans om zichzelf vrij te pleiten”

Bron © BELGA

Nancy Pelosi (rechts) en Adam Schiff Foto: AP

De Democraten die een onderzoek leiden naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump hebben hem een “eerlijk” proces in het vooruitzicht gesteld. Voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden beloofde woensdag enkel naar de feiten en de wet te kijken.

Als leidende Democrate kondigde Pelosi vorige week aan een onderzoek naar afzetting van Trump op te starten in verband met zijn omstreden telefoongesprek met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski. Zij gaf woensdag aan dat er vele uitdagingen wachten en dat het afzettingsproces het land zal verdelen.

“Wij moeten fair zijn ten opzichte van de president, en daarom is het een onderzoek en niet een impeachment zonder meer. En we geven de president de kans zichzelf vrij te pleiten”, zei Pelosi tegenover verslaggevers in Washington. “Wij willen eerlijk zijn terwijl wij verder gaan”.

Kritiek uit Witte Huis

Terwijl de Democratische leider nog aan het praten was kwam er weerwerk vanuit het Witte Huis. Woordvoerster Stephanie Grisham tweette dat het “belachelijk” is te denken dat de Democraten het staatshoofd fair zouden behandelen. “De heksenjacht blijft duren”, zo echode Grisham het taalgebruik van haar baas.

Trump haalt zwaar uit naar Democraten

Ook Trump zelf trok in meerdere tweets hard van leer tegen de Democraten en Pelosi. “De Niets Doende Democraten zouden zich moeten concentreren op de opbouw van ons Land en niet iedereens tijd en energie verspillen aan BULLSHIT. Dit is wat zij al heel de tijd doen sinds ik overweldigend werd gekozen in 2016”, tweette het Amerikaanse staatshoofd. “Zoek u deze keer een betere kandidaat, u zal het nodig hebben! “, aldus Trump in een verwijzing naar de door hem verslagen Democratische kandidate Hillary Clinton.

In een andere tweet noemde het president het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure “nonsens die nergens toe leidt” en die de aandelenbeurs doet dalen. “Maar dat is exact wat de Democraten willen doen. Zij willen het Land schade toebrengen, met enkel de verkiezingen van 2020 in gedachten! “.

“Al waar de Niets Doende Democraten op gefocust zijn is Afzetting van de President voor het hebben van een goed gesprek met de Oekraïense president. Ik weet dat vele mensen luisteren en zelfs een transcriptie hebben. Zij zitten aan deze ‘stuff’ sinds de dag dat ik werd verkozen. Slecht voor het Land! “.

Door jvh