“Ik ben altijd met muziek bezig”

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Klarapresentator Sander De Keere (27) was de voorbije weken verscheidene keren in Gent als presentator van evenementen van Gent Festival van Vlaanderen. Een uitstapje dat wel meerdere presentatoren doen. Vrijdag gaat Sander De Keere nog een stap verder: onder de naam Pulse staat Sander De Keere geprogrammeerd op de bovenverdieping van het S.M.A.K. De Keere bedient er een reeks synthesizers en spleet ook enkele pianonummers.

In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 oktober pakt Gent Festival van Vlaanderen in het gebied rond de Citadelsite uit met een nieuw cultuurconcept om het drie weken durend festival af te sluiten: de Nacht van de verbeelding: in het MSK, het S.M.A.K., de Plantentuin, Floraliënhal, de Leopoldskazerne en in het openluchttheater en op de kiosk Monterey, laat Festivaldirecteur Veerle Simoens een aantal artiesten los, en die hebben allemaal ongeveer dezelfde opdracht: stap over de grens van uw comfortzone, gooi de deuren open: maak schildermuziek, dansbouw, lichtfilosofie. Geef de vrije loop aan uw verbeelding. Eén van de artiesten die over de grenzen zijn comfortzone als presentator stapt is Sander De Keere. In het S.M.A.K. speelt hij drie sessies op synthesizers.

Van OdeGand en Parkfestival naar Nacht van de verbeelding

Sander De Keere is ondertussen geen vreemde eend in de bijt meer bij Gent Festival van Vlaanderen. De Klarapresentator presenteert en jureert samen met Frederik Sioen al twee jaar de 123-jongerenpianowedstrijd tijdens OdeGand, en hij lichtte tijdens het afgelopen Parkfestival ook de concerten op het groot podium toe. Maar nu mag hij de kers op zijn eigen taart zetten en live spelen.

Helemaal uit zijn comfortzone treden doet Sander De Keere uiteraard niet. Muziek is zijn wereld, zijn speeltuin. Hij is presentator van het ochtendprogramma Espresso op Klara, hij heeft ook een eigen Youtubekanaal Iedereen Klassiek, waarin hij op een heel toegankelijke manier uitleg geeft over items uit de klassieke muziek. Klassieke muziek toegankelijk maken deed Sander De Keere ook als regelmatig terugkerende gast van de ondertussen gestopte talkshow Van Gils en gasten op één. Hij komt ook regelmatig over de vloer bij De Madammen op Radio 2 om daar over klassieke muziek te praten.

Interessante verhalen

“Ik ben continu met muziek bezig” aldus Sander De Keere, “ik wil er alsmaar meer over weten, ik lees er veel over, en (ik luister natuurlijk ook continu naar muziek. Thuis speel ik veel muziek, aan de piano, op gitaar of zelfs via mijn computer. Alles wat ik thuis speel, neem ik op met mijn smartphone. Dan laat ik het even bezinken en herbeluister ik het.  En ik wil mijn kennis over klassieke muziek graag delen met anderen. Met jongeren ook. Ik probeer dat te doen via interessante verhalen rond grote namen uit de klassieke muziek. Ik wil de jongeren vooral niets opdringen. Op de radio en op mijn Youtubekanaal probeer ik over klassieke muziek te praten zoals ik met mijn vrienden op café praat. Begrijpelijk voor iedereen. Vinden ze de muziek waarover ik het heb niet mooi? Spijtig, maar misschien hebben ze wel genoten van het verhaal zelf, en pikken ze er ooit toch iets van op.”

 

Meester Paul en Philip Glass

Niet dat Sander De Keere thuis om de oren geslagen werd met klassieke muziek, maar op een bepaald moment kwam er toch een gitaar in zijn leven, liep hij muziekschool, en gaf Paul, de leraar esthetica uit  de laatste graad in het Sint-Janscollege op een zodanig interessante manier les dat de interesse voor klassieke muziek nog meer gevoed werd.

 

“Het was ook die leraar die me bij de Amerikaanse componist Philip Glass bracht. En wat Glass deed, intrigeerde mij wel. Ik zocht er meteen zoveel mogelijk informatie over op”, aldus Sander De Keere, die tijdens zijn humanioraopleiding heel goed in wiskunde bleek te zijn: “Ik dacht er aan om bio-ingenieur te worden, maar uiteindelijk koos ik toch voor kunstwetenschappen aan de UGent. De interesse voor Philip Glass was er nog altijd, en ik maakte ook mijn masterthesis over Philip Glass. Ik was vooral geïnteresseerd in het minimalisme en het repetitieve in zijn werk. En de manier waarop hij synthesizer combineerde met klassieke instrumenten. Het is door die muziek dat ook ik ervan overtuigd raakte dat die twee werelden (klassiek en elektronisch) niet in elkaars weg staan. Ze zijn een aanvulling op elkaar. Ze inspireren elkaar. Door met de twee werelden bezig te zijn, kan je de ene met de andere vergelijken en naar waarde leren schatten.”

 

Het was ook door de muziek van Glass dat Sander De Keere, die nochtans een opleiding klassieke gitaar had gevolgd, zijn interesse verlegde naar piano en synthesizers: “Als ik in de ouderlijke woning van mijn beste vriend Simon binnenkom, weten hij en zijn ouders dat ik me soms niet kan inhouden om eerst op hun goede buffetpiano te spelen, voor ik met hen begin te socializen.”

 

Glass vuurde niet enkel de interesse voor minimalistische muziek aan bij Sander De Keere, maar ook de drang om synthesizers aan te kopen: “Ondertussen heb ik er iets meer dan  tien, waarvan heel veel analoge.” In het voorjaar van 2019 bracht Sander De Keere zijn debuutsingle Pulse uit, in november komt er een nieuwe single. Verder heb lk al enkele conceptuele werken liggen. Voor bijvoorbeeld twee orgels die aangestuurd worden door computer. Ik raak ook enorm geboeid door het schrijven voor klassieke instrumenten. Voor een VRT-podcast schreef ik bijvoorbeeld een soundtrack van 8 nummers, waarvan één  voor viool en synthesizer). Ik heb ook al plannen om iets met vier strijkers te doen.”

Vrijdag staat Sander De Keere dus live voor een publiek. In het S.M.A.K speelt hij drie sessies. “Ik deed al een try-out in The Manufactory in Gent en luisterde goed naar de reacties van mijn vrienden. Zij zijn een goed klankbord. Vaak bezorg ik hen mijn werk via Dropbox en kunnen ze het beluisteren wanneer ze willen en mij hun reacties bezorgen. En waar nodig hou ik rekening met hun opmerkingen. Voor vrijdag blijft het spannend, om mezelf daar bloot te geven, achter een batterij synthesizers. Maar ik moet niet klagen, ik heb het mezelf aangedaan.”

Sander De Keere met Pulse op de  Nacht van de Verbeelding van Gent Festival van Vlaanderen.  Vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober. S.M.A.K. Sessies om 19u30, 20u45 en 22 u.

Alle info over de Nacht van de verbeelding op www.nachtvandeverbeelding.gent

Iedereen Klassiek met Sander De Keere op Youtube via deze link

 

 

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN