Miljoenenpremie voor Nyrstar-toplui omdat ze bleven tijdens financiële crisis

© Bart Dewaele

De gewezen CEO van Nyrstar, de voorzitter en vier andere toplui hebben in stilte een riante extra vergoeding gekregen omdat ze aan boord bleven tijdens de redding van de noodlijdende groep. Dat schrijft De Tijd donderdag.

Het deels Belgische Nyrstar ging ei zo na over de kop als gevolg van een onhoudbare schuldenlast. Nyrstar kon worden gered met de hulp van Trafigura, een van de grootste grondstoffentraders. Dat gebeurde wel ten koste van de schuldeisers en de kleine aandeelhouders.

Nu blijkt dat Nyrstar, ondanks de financiële problemen, zes toplui eerder dit jaar forse premies heeft betaald. Dat staat in het remuneratieverslag. De betalingen worden omschreven als retentievergoedingen, als dank voor het aanblijven tijdens de onzekere redding van het concern.

Het hoogste bedrag, 1,5 miljoen Zwitserse frank (1,37 miljoen euro), is voor de pas vertrokken CEO Hilmar Rode. Hij verdiende vorig jaar aan basissalaris en andere vergoedingen 1,5 miljoen euro. Voorzitter Martyn Konig, van Trafigura, kreeg 0,9 miljoen Zwitserse frank (823.000 euro). Drie leden van de directie (de hr-topman, de commercieel en de technisch directeur) streken samen 0,55 miljoen frank op (een half miljoen euro). Twee van hen zijn inmiddels ook vertrokken. De financieel directeur ad interim tot slot heeft recht op 0,23 miljoen frank (210.000 euro), waarvan de helft onzeker is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten