Twee jaar na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag is Bart De Pauw terug met nieuw programma

Koeken Troef!, het productiehuis dat vroeger werd geleid door Bart De Pauw, werkt momenteel aan een nieuw sketchprogramma voor zender Vier. ‘De influencers’ gaat het heten en opvallend: De Pauw is één van de drie regisseurs.

Sketchprogramma’s zijn in. Eén heeft Loslopend wild, VTM Tegen de sterren op. Volgend jaar voegt Vier daar zijn eigen programma met een reeks korte humoristische taferelen aan toe. De influencers krijgt wel een aparte insteek: de sketches draaien rond één thema, dat van mensen die tegenwoordig invloed proberen uit te oefenen op bepaalde doelgroepen. Het zijn de #foodies, #vloggers, #followme en #instaTravellers die krampachtig proberen mensen naar hun kanalen te lokken. In De influencers zal op humoristische wijze de draak worden gestoken met diegenen die zich via sociale media trachten te profileren als trendsetters. Daarom doen ze in het programma een – niet zo succesvolle – gooi naar eigen eeuwige instantroem. Hun dwaze pogingen om in de smaak te vallen, de strijd om een recordaantal likes, de grenzen die ze proberen te verleggen of de leegheid van hun bestaan zullen de sketches aan elkaar rijgen.

Toch willen de sketches de influencers niet alleen voor aap zetten, soms zullen ze ook op enig mededogen kunnen rekenen. De makers onderstrepen dat De influencers tenslotte ook over mensen gaat, die zoals zovelen het verschil willen maken en hopen mee te tellen.

Terug na de beschuldigingen

Onder die makers valt uiteraard één naam op: Bart De Pauw. Samen met Pietje Horsten (Buiten de zone, Loslopend wild ) en Kenneth Taylor (Schellebelle) wordt De Pauw een van de regisseurs. Het sketchprogramma wordt meteen het eerste Koeken Troef!-project waaraan De Pauws naam is verbonden sinds hij in opspraak kwam wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daardoor trad De Pauw begin 2018 terug als zaakvoerder van Koeken Troef!, waardoor het productiebedrijf een tijdlang door zwaar weer ging. Er was zelfs even sprake van banenverlies, wat onder meer te maken had met de VRT die de samenwerking met Koeken Troef ! opschortte. Ondertussen heeft de openbare omroep de samenwerking hervat en ook Vier gaat nu in zee met het productiehuis dat een mooie cast heeft verzameld voor De influencers. Daar zijn bekende namen zoals Rik Verheye, Joke Emmers, Tom Audenaert en Eva Binon bij, maar ook minder bekenden zoals Hakim Chatar, Louise De Bisscop, Stijn Steyaert en Andrew Van Ostade.

Wanneer De influencers precies op Vier zal worden uitgezonden, staat nog niet vast. Het wordt ergens in 2020.

Door Benjamin Praet en Jo De Ruyck