Kevin Borlée: “Elke week klimaatmarsen, maar hier wel een aircostadion. Absurd”

Foto: Photo News

Kevin Borlée is een van de kandidaten voor de nieuwe verkiezing van atletencommissie van de internationale atletiekfederatie (IAAF). Dat is, zeg maar, de vakbond van de atleten, die hun belangen vertegenwoordigt. De Belgische 400-meterloper is een van de meest ervaren atleten ter wereld en heeft al zes WK’s op zijn actief. Over dit WK in Doha is hij, zoals zoveel atleten, weinig te spreken. “We zijn oktober, een WK zo laat op het seizoen is van de pot gerukt”, klinkt het. “Er zullen atleten zich niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 wegens de te korte periode ertussen.”

De zinderende hitte speelt de piste-atleten veel minder parten dan bijvoorbeeld de marathonlopers. “Maar als een WK aankondigt dat alles oké is en je hoort dat je in een aircostadion moet lopen, weet je dat niet alles oké is. Dag na dag na dag zweet je als een rund en dan kom je dit stadion met airco binnen... Dan is het normaal dat atleten zich blesseren. Elke week worden er overal ter wereld klimaatmarsen georganiseerd, maar hier vindt een WK in een aircostadion in openlucht plaats. Dat is absurd. Maar als we dit niet wilden, hadden de atleten een paar jaar eerder moeten protesteren.”

Kevin Borlée: “Elke week klimaatmarsen, maar hier wel een aircostadion. Absurd”
Foto: Photo News

Niet onder de huidige IAAF-voorzitter Sebas­tian Coe, wel onder Lamine Diack, de vorige voorzitter, werd beslist om het WK atletiek in Qatar te laten doorgaan. De Senegalees zit vandaag in de cel wegens corruptie. Er loopt een onderzoek naar het feit of de toewijzing van dit WK wel op een koosjere manier is gebeurd.

Door hjb
  • AANGERADEN