Antwerpse ziekenhuizen sturen voor het eerst drone in de lucht

Bron © BELGA

Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

Voor het eerst heeft er donderdag een drone tussen twee ziekenhuizen gevlogen in Antwerpen. De testvlucht tussen GZA Sint-Augustinus en het UZA had eigenlijk al een week eerder moeten plaatsvinden in aanwezigheid van de koning, maar volgens de partners binnen het Helicus Aero Initiatief was het weer toen te slecht.

Het is de bedoeling om in de toekomst een ecosysteem van dronevluchten uit te bouwen tussen de Antwerpse ziekenhuizen. De drones zouden apotheekbereidingen en stalen van bloed, urine en menselijk weefsel vervoeren tussen de verschillende campussen.

Donderdag kon de eerste vlucht plaatsvinden. De drone steeg op op het dak van GZA campus Sint Augustinus in Wilrijk en maakte na een vlucht van 3 minuten en 32 seconden een veilige landing op het dak van het UZA in Edegem. De drone vloog over het traject van 2,17 kilometer in vogelvlucht op een hoogte van 90 meter.

Het droneproject is volgens de partners vooral interessant nu meer en meer ziekenhuizen gaan samenwerken in netwerken. “Mobiliteit wordt daardoor een steeds grotere uitdaging, zeker binnen een drukke stad als Antwerpen”, zegt Willeke Dijkhoffz, afgevaardigd bestuurder van GZA. “Met dit innovatieve ecosysteem willen we tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar efficiënt intern transport.”

AANGERADEN
Meest recent