Notarissen geven dossiers over woonbonus voorrang op andere aktes

Bron © BELGA

Profiteren van de woonbonus kan nog, maar de tijd dringt. Dat zegt de federatie van notarissen, notaris.be. Aankoopaktes zullen daarom voorrang krijgen op andere, minder dringende aktes.

Er komt geen overgangsperiode voor de afschaffing van de woonbonus, zo verduidelijkte Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vrijdag. Eerder deze week hadden de notarissen om duidelijkheid gevraagd over de afschaffing van die woonbonus, het belastingvoordeel dat mensen nu nog kunnen krijgen bij het aangaan van een woonlening.

Met andere woorden: indien uiterlijk 31 december 2019 een ondertekende aankoopakte kan worden voorgelegd, kan nog van de woonbonus worden geprofiteerd. “De datum van de authentieke akte bepaalt van welk regime u kan genieten”, aldus de Vlaamse Belastingdienst. “Tekent u uiterlijk op 31 december 2019 de leningsakte bij de notaris, dan kan u nog genieten van de geïntegreerde woonbonus.”

LEES OOK: Dit betekent afschaffing woonbonus voor u: iedereen verliest, koppels het meest (+)

Volgens notaris en woordvoerder van notaris.be Bart van Opstal is het in de praktijk nog mogelijk om voor eind december de aktes te laten ondertekenen. Maar de tijd dringt wel. “De doorlooptijd is, afhankelijk van geval tot geval, 2 à 3 maanden. Het kan dus nog, maar maanden mag men niet meer wachten”. Intussen zullen ook de verschillende administraties - de notarissen moeten informatie opvragen bij gemeentelijke, provinciale en regionale administraties - extra worden bevraagd. Dat maakt dat alles nog wat langer kan duren. “Maar wie nu aankoopt, kan nog in aanmerking komen”, verzekert Van Opstal. Notaris.be raadt aan om contact op te nemen met de notaris, om af te toetsen wat nog haalbaar is.

LEES OOK: Geen woonbonus op eerste woning, wel nog op tweede

Wel zullen de notarissen, wegens hoogdringendheid, de dossiers over de woonbonus voornemen. Dat betekent dat andere, minder dringende aktes, mogelijk pas volgend jaar aan de beurt komen. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan nalatenschapsdossiers of familiale verdelingen, die minder essentieel en minder dringend zijn”, aldus van Opstal. Ook niet-dringende huwelijksaktes kunnen bijvoorbeeld wat worden opgeschoven.

AANGERADEN
Meest recent