Mannaert en Verhaeghe ondervraagd over Veljkovic: transfer Letica en scoutingovereenkomst in het vizier

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe tijdens de match van Club Brugge tegen Real Madrid Foto: Photo News

Club-voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert zijn vrijdag ondervraagd in het dossier-Propere Handen. Ze moesten uitleg geven over mogelijke zwarte commissies die Dejan Veljkovic zou ontvangen hebben bij transfers. De speurders hebben ook aandacht voor een scoutingovereenkomst met Veljkovic’ luitenant Uros Jankovic.

De toplui van blauw-zwart moesten zich ’s ochtends melden in de kantoren van de gerechtelijke politie in Hasselt. Daar kregen ze vragen over de facturen die betaald werden aan spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Ook bestuurslui van andere clubs kregen al vragen over hun samenwerking met de spilfiguur en spijtoptant in de zaak-Propere Handen.

Dejan Veljkovic bracht ten tijde van trainer Ivan Leko drie spelers naar Club: Ivan Tomecak en Mats Rits van KV Mechelen en doelman Karlo

Letica van Hajduk Split. Vooral die laatste transfer trekt de aandacht van de speurders. Dejan Veljkovic zou Leko een bedrag van 200.000 euro hebben beloofd als hij erin slaagde Letica aan te prijzen bij het bestuur. De Kroatische coach heeft altijd ontkend dat hij zwarte commissies van Veljkovic ontvangen heeft. Club Brugge stelt dat het nooit geld onder tafel heeft betaald bij transfers.

Bronnen binnen het gerecht bevestigen dat het geld nooit gevonden werd. Een mogelijke verklaring is dat Veljkovic zijn makelaarscommissie in het dossier-Letica nooit heeft ontvangen. Een eerste schijf van 500.000 euro die Club moest betalen, op 28 oktober 2018, zou volgens onze informatie niet zijn overgeschreven. Omdat Propere Handen toen al was uitgebarsten en Veljkovic in de cel zat?

Scout in Montenegro

Het gerecht heeft ook vragen over een scoutingovereenkomst die Club heeft afgesloten met Uros Jankovic. Die luitenant van Dejan Velkjovic is werkzaam vanuit Montenegro en wordt ervan verdacht valse scoutingcontracten af te sluiten. Zo kan hij samen met Veljkovic wit geld ”zwart wassen”.

Bij Club is te horen dat Jankovic wel degelijk werkzaam is als scout. Hij zou Sergej Milinkovic-Savic van Vojvodina naar Genk hebben gebracht en zou in 2018 ook de Servische spits Djordje Jovanovic hebben aangeboden bij Club. Die trok uiteindelijk naar Lokeren en speelt nu in de Spaanse derde klasse.

Door Pieter Huyberechts en Bart Lagae
AANGERADEN