Antwerpse cipiers staken nog zeker tot maandag verder: “Gevangenen staken al cel in brand”

Bron © BELGA

Foto: Jan Van der Perre

Antwerpen -

De staking in de gevangenis van Antwerpen gaat nog zeker tot maandag verder. Dat meldt de liberale overheidsvakbond VSOA vrijdagavond. “De directie wil op enkele punten niet toegeven”, klinkt het.

De cipiers in de gevangenis van Antwerpen staken al sinds vorige week donderdag, uit onvrede met het personeelstekort. Ze eisen aanpassingen aan het regime om de situatie werkbaar te houden.

Donderdag sprak de directie met het personeel en vrijdagvoormiddag was er nieuw overleg met de vakbonden. Daaruit kwam een voorstel dat de bonden voorlegden aan het personeel, maar vrijdagnamiddag werd besloten dat de toegevingen onvoldoende waren. “Er was op voorhand afgesproken dat op bepaalde punten absoluut moest voldaan worden om opnieuw aan het werk te gaan”, zegt VSOA-secretaris Eddy De Smedt. “Op enkele van die punten wenst de directie niet toe te geven.”

Toch hebben de vakbonden hoop dat er maandag een akkoord gevonden kan worden. “De directie is akkoord om de waaier - het afschakelplan bij een personeelstekort - aan te passen”, zegt De Smedt. “Op andere vlakken, zoals het bedelen van het avondeten op hetzelfde moment als het middagmaal, willen ze niet meegaan.”

Voor de gevangenen betekent de voortzetting van de staking dat ze ook dit weekend in hun cel moeten blijven. Volgens de vakbond leidde dat donderdagnacht tot incidenten, waarbij enkele gevangenen uit protest een beperkte brand stichtten in hun cel. Volgens het Gevangeniswezen is op dit moment alles rustig in de gevangenis.

AANGERADEN