Nafi Thiam, the day after: “Dit was mijn moeilijkste medaille ooit”

Foto: BELGA

Deze middag, op de ambassade van Doha. De Belgische atletendelegatie is uitgenodigd door de ambassadeur en is talrijk aanwezig. Zij het zonder Nafi Thiam. Na haar zilver, met de nodige plichtplegingen zoals een internationale persconferentie en dopingcontrole, arriveerde ze pas om vijf uur ’s ochtends in het atletenhotel.

LEES OOK. Geen paniek voor Tokio 2020 (áls Nafi Thiam de knop kan omdraaien)

Vanavond, even voor Nafi Thiam haar zilveren medaille moet ophalen in het stadion. “Het was een lang, lang, veel te lang seizoen. Dit was mijn moeilijkste medaille ooit. Omdat ik die fysieke problemen had. Er zijn geen onverwachte nederlagen. Ik begon mijn seizoen met een blessure en ik eindig mijn seizoen met een blessure. Maar het blijft een mooie medaille.”

Hoe ze terugkijkt op haar seizoen? “Het blijft een mooi seizoen, want ondanks de blessures heb ik toch vier persoonlijke records verbeterd. En ik heb sommige dingen die ik op training heb laten zien, niet kunnen tonen in een competitie. Ik heb bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in mijn 800m. Kwam er dat niet uit door de vorm of door de omstandigheden, dat weet ik niet. Ik zal in elk geval zowel aan mijn sterke als aan mijn zwakkere punten blijven werken.”

Maar eerst va-kan-tie! “Ik neem minstens vijf, zes weken rust. Het is minder dan gewoonlijk – normaal neem ik anderhalve tot twee maanden – maar ook al komen de Spelen van Tokio dichterbij, ik heb die break nodig. Ik weet dat Roger (Lespagnard, haar coach) al aan het volgende seizoen denkt maar ik nog niet. Na een seizoen non-stop werken en na al die moeilijkheden, wil ik even de switch off-knop induwen. Volgend seizoen hoop ik weer 100 procent gemotiveerd te zijn, nu ben ik vooral gemotiveerd om te slapen (lacht). Aan de Spelen van Tokio 2020 wil ik nu helemaal niet denken gedurende anderhalve maand.”

In de aanloop naar de vorige kampioenschappen sprak Thiam over de immense druk die ze voelde, over de titelverwachtingen. Nu ze na drie jaar geen goud haalt maar zilver, zal dat misschien beter meevallen, zegt ze. “Ik hoop dat, nu Katarina Johnson-Thompson het goud heeft gepakt, de verwachtingen inderdaad iets minder groot zullen zijn. Zal dat een mentale invloed op mij hebben? Dat weet ik niet, dat zal ik volgend jaar weten te zeggen. Maar het zou wel fijn zijn dat ik minder druk voel. De reacties van de supporters bleven alleszins fijn, ook na dit zilver. Ik denk dat de mensen begrijpen dat ik niet altijd kan winnen.”

LEES OOK.Trainer van Nafi Thiam legt uit wat er beter moet na zilver op WK atletiek

Door Hans Jacobs in Doha
  • AANGERADEN