Conner Rousseau in poleposition voor voorzitterschap SP.A

© ISOPIX

Drie kandidaten doen uiteindelijk een gooi naar het leiderschap van de socialisten. Daarvan is Conner Rousseau, pas Vlaams fractieleider en gedragen door de partijtop, veruit de grootste kanshebber. Geen enkele andere socialist met enige bekendheid voelde zich geroepen om de partij uit het slop te trekken. SP.A staat op een absoluut dieptepunt met om en bij de 10 procent in de laatste verkiezingen. Volgens de peilingen is de bodem nog niet eens bereikt.

agy

Zijn tegenkandidaten zijn minder bekend bij het grote publiek: Hannes De Reu, voormalig directeur netwerk en beweging, en Christ’l Van der Paal, lid van de Antwerpse groep ‘Wij zijn socialisten’. Ook zij kregen de nodige drie lokale afdelingen achter zich om hun naam in de hoed te gooien.

Huidig voorzitter John Crombez laat de deadline voor het voorzitterschap voorbij gaan zonder ook maar één woord te zeggen. Ook nu houdt hij de kaken stijf op elkaar. Binnenskamers wordt gezegd dat hij zich ook al even niet meer echt moeit met de koers van de partij. Dat is een zaak voor zijn opvolger.

Tegen 8 november zou die opvolger bekend moeten zijn. Als de SP.A-militanten tegen dan niemand een meerderheid hebben gegeven, valt er een kandidaat af en komt er een tweede ronde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten