Dubbelslag voor Adam Yates in Kroatië

Foto: Photo News

Adam Yates heeft zaterdag de koninginnenrit in de Ronde van Kroatië (2.1) op zijn naam gebracht. De Brit van Mitchelton-Scott heerste op de slotklim in Platak en soleerde naar de zege. De Italiaan Davide Villella finishte op tien tellen, Victor de la Parte eindigde als derde in dezelfde tijd. Yates is de nieuwe leider met alleen nog een etappe op zondag voor de boeg.

Elf renners schoven mee in de vroege vlucht: Luka Pibernik (Bahrain-Merida), Zhandos Bizhigitov (Astana), Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Patrick Müller (Vital Concept-B&B Hotels), Michel Aschenbrenner (P&S Metalltechnik), Samuele Rivi (Tirol-KTM), Alejandro Baron (Illuminate), Marko Kump (Adria Mobil), Matic Groselj en Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Santic), en Danny van der Tuuk (Metec-TKH). Maximaal gunde het peloton hen drie minuten bonus, Mitchelton-Scott controleerde de debatten.

Op de klim van buiten categorie, halfweg koers, spatte de kopgroep uit elkaar en bleven enkel Plaza en Novak nog over toen een groep met favorieten, zo'n vijftien renners, hen opraapte. Van samenwerking was vooraan weinig sprake, op veertig kilometer van het eind kregen we opnieuw een groot peloton en het was wachten tot de slotklim.

Toch besloot Ruben Plaza wel om opnieuw zijn kans te gaan. Hij kreeg nog het gezelschap van Greg Bole en Quintin Pacher. Zij begonnen met een marge van veertig seconden aan de voet van de slotklim, maar zouden het niet uitzingen tot het einde. Adam Yates versnelde op vijf kilometer van het eind en soleerde naar de zege. Hij telt nu vijftien seconden voorsprong op Davide Villella en zeventien op Victor De La Parte.

Door (belga)
AANGERADEN