Mathieu van der Poel is nog niet klaar met zijn wegseizoen: vandaag in Famenne, dinsdag in Binche?

Foto: Photo News

Geen olympisch testevent in Tokio voor Mathieu van der Poel. De Nederlander schrapte zijn originele plan, om zijn wegseizoen in schoonheid af te sluiten in de Sparkassen Münsterland Giro. Maar dat blijkt nu toch niet zijn laatste wegkoers te zijn. Van der Poel start vandaag in Famenne Ardenne Classic en zou dinsdag ook nog Binche-Chimay-Binche - oftewel de Mémorial Frank Vandenbroucke - kunnen rijden.

LEES OOK (N+).De spannende strijd tussen Wanty Gobert en Corendon-Circus:”Ploegleiders rijden nu met een rekenmachine in de achterzak”

Een en ander heeft te maken met de UCI-punten. Corendon-Circus staat momenteel vijfde in de Europe Tour Ranking, voor ProContinentale ploegen. Nummer één krijgt automatisch startrecht (maar geen startplicht) in alle WorldTour-koersen, inclusief alle grote eendagskoersen én bijvoorbeeld de Tour de France en de Vuelta a España. Leider Total Direct Energie lijkt safe om die eerste plaats te behalen. 

Maar ook het nummer twee in het klassement kan een goede zaak doen, want het krijgt eveneens een wildcard voor alle eendagskoersen van de WorldTour die het wil rijden. Aangezien Cofidis (3de, maar een aanvraag voor de WorldTour) en Israel Cycling Academy (4de, maar neemt de WorldTour-licentie van Katusha over) er nog tussenuit vallen, maakt Corendon-Circus nog een goede kans op die tweede stek. De ploeg strijdt dus met Wanty-Gobert (nu 2de) voor dat felbegeerde tweede ticket. Een goed resultaat van Van der Poel is dus welkom.

Of het nummer twee ook grote ronden mag rijden, zal nog moeten blijken. De WorldTour moet nog samengesteld worden en het is afwachten of er achttien, negentien of twintig teams worden toegelaten.

Van der Poel kende een geweldig seizoen op de weg. Hij won onder meer Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. In het najaar pakte hij ook uit met drie ritzeges en de eindzege in de Ronde van Groot-Brittannië. Het maakte van hem de topfavoriet voor het WK in Yorkshire. Van der Poel leek ook lang op weg om die favorietenrol waar te maken, maar in het slot ging het licht plots uit door een hongerklop.

Door hc, rahe