Waalse regering vernietigt verkoop van Voo, Win en Elicio door Nethys

Bron © BELGA

Foto: Belga

De Waalse regering heeft de verkoop door Nethys van de filialen Win (IT), Elicio (groene stroom) en Voo (kabelmaatschappij) vernietigd. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo aangekondigd. De regering maakt het dossier ook over aan het parket.

De Waalse regering heeft zondag drie besluiten genomen die de verkoop door Nethys – de operationele poot van intercommunale Enodia (ex-Publifin) – van haar aandelen in teledistributiemaatschappij Voo, groenestroomproducent Elicio en de IT-groep Win vernietigen. Dat hebben minister-president Elio Di Rupo en minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne op een persconferentie bekendgemaakt.

Uit de antwoorden die Nethys de voorbije dagen aan de Waalse regering heeft overgemaakt na de talrijke onthullingen in de pers van de laatste weken, heeft de ploeg Di Rupo ontdekt dat Nethys op 2 september haar aandelen in Win en Elicio heeft verkocht aan de ondernemingen van François Fornieri (tevens bestuurder van Nethys), Ardentia Tech en Ardentia.

Belangenconflicten

De verkoop van Voo aan het Amerikaanse fonds Providence Equity bestond uit een overdracht van aandelen, die nog moet gebeuren. Volgens de Waalse regering was er spraken van belangenconflicten, het ontbreken van concurrentie, de bespottelijke bedragen bij bepaalde verkopen, en het feit dat alles zonder medeweten van de publieke verantwoordelijken gebeurde.

Bij Elicio ‘wil men de winsten privatiseren en een deel van de verliezen collectiviseren’, klaagde minister Dermagne aan. En bij Voo zijn er onvoldoende garanties voor het behoud van de lokale tewerkstelling en het beslissingscentrum.

De elementen van het dossier hebben de Waalse regering ertoe doen beslissen dat de Waalse regering de verkregen informatie heeft overgemaakt aan het federaal parket, zo voegde minister-president Di Rupo eraan toe.

Door hrt
AANGERADEN
Meest recent