Belgian Tornados pakken prachtig brons op 4 x400m, goud is voor superieure Verenigde Staten: “Dit is de mooiste, dit is de medaille van de volharding”

Foto: BELGA

De Belgian Tornados hebben schitterend brons gepakt op de 4x400m, het slotnummer van het WK atletiek in de Qatarese hoofdstad Doha. Kevin Borlée loodste de Tornados naar de medaille na sterk werk van zijn ploegmaats Sacoor, Van den Bemden en broer Dylan. Goud was voor de VS, het zilver ging naar Jamaica. Het Belgische viertal finishte in 2’58”78. Ze bleven zo amper 20 honderdsten boven het Belgisch record, een heuse krachttoer rekening houdend met de afwezigheid van Jonathan Borlée.

De derde tijd in de kwalificaties deed op voorhand al dromen van een eventuele medaille maar de wetenschap dat enkele teams met een gevoelig sterker viertal aan de start van de finale stonden, dwong het Belgische viertal tot realisme.

Sacoor als opener

Met Jonathan Sacoor als opener koos coach Jacques Borlée duidelijk voor een snelle start. Robin Van den Bemden, Dylan Borlée en Kevin Borlée mochten het verder afmaken. De wereldkampioen bij de juniores nam alvast een prima start en loodste Robin Van den Bemden als eerste de tweede volle baanronde op. Van den Bemden hield prima stand en gaf als derde de stok door aan Dylan Borlée. Mochten we dromen van een medaille? Dylan Borlée kraakte niet en liep zelfs nog weg van zijn eerste achtervolgers, Colombia en Trinidad en Tobago.

Belgian Tornados pakken prachtig brons op 4 x400m, goud is voor superieure Verenigde Staten: “Dit is de mooiste, dit is de medaille van de volharding”
Foto: Photo News

Kevin Borlée mocht als derde aan de slotronde beginnen. En die medailleplaats wilde hij niet meer afgeven. Colombia leek nog even dichterbij te komen maar in de laatste rechte lijn kwam het competitiebeest in Kevin Borlée weer naar boven. De ervaren slotloper liep superieur naar de derde plaats en bezorgde ons land een tweede medaille, na het zilver van Nafi Thiam.

Mooiste medaille

“Dit is vanzelfsprekend de mooiste medaille, dit is vooral de medaille van de volharding”, zegt Jacques Borlée, estafettecoach. Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Jacques Borlée: “Maar ik denk al verder, ik droom al verder. Ik ben ervan overtuigd dat we op de Olympische Spelen van Tokio 2020 nóg hoger mogen mikken. Ik dacht nu al even dat we zilver konden pakken.”

Of dit ook de medaille van de frustratie is – gezien de onophoudelijke problemen met de federatie, zodat hij zelfs op dit WK in eerste instantie niet iedereen mocht meenemen die hij wilde meenemen? Jacues Borlée wil geen olie op het vuur gooien. “Neen, dit is niet een medaille van de frustratie, die is er eentje die deugd doet.”

LEES OOK. Eindelijk een WK-medaille: vijf redenen waarom het brons van de Belgian Tornados geen toeval is

Door gvdl
  • AANGERADEN