De VAR doet opnieuw van zich spreken: strafschop voor Gent niet gefloten, goal Genk afgekeurd voor twijfelachtig buitenspel

Er gaat geen weekeinde voorbij of de VAR doet van zich spreken. Ook op zondag werden de beslissingen van de videoref tot twee keer toe gecontesteerd. Zowel Gent als Genk voelden zich benadeeld.

Gent ging op het veld van Brugge verdiend de boot in. Maar het had anders kunnen lopen indien videoref Laforge, ook vrijdag al in de fout gegaan door de treffer van Chadli af te keuren, een duidelijke penaltyfout van Brandon Mechele op Gent-spits Yaremchuk wel had gesignaleerd. Ref Lardot vond het geen strafschop, ook de VAR greep niet in. Tot onbegrip van heel wat analisten.

Ook ’s avonds in Genk-Moeskroen speelde de VAR een rol van belang. Ali Samatta leek in de slotfase de Limburgers alsnog de zege te schenken maar na rijp beraad besloot de VAR om het doelpunt af te keuren voor buitenspel. Hoe goed we ook ons best deden, met het blote oog viel de buitenspelpositie van Samatta niet vast te stellen.

Schreeuw om professionalisering 

“Dit is onbegrijpelijk”, vond Gent-trainer Jess Thorup. “Tien keer op tien is dit een strafschop. Normaal doe ik het niet, maar na de fase vroeg ik aan de vierde man (Christof Dierick, nvdr.) waarom er geen strafschop werd toegekend. Die zei me dat het contact daarvoor niet hard genoeg was. Is dat een uitleg? Wel contact, maar niet hard genoeg? Dat kan ik toch niet aanvaarden? Ik begrijp niet waarom je een VAR hebt als je dit niet ziet.” 

Zelfde geluid bij Roman Yaremchuk. “Als je het gevoel hebt dat iedereen tegen je is, dan wordt het wel heel moeilijk. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt in het Belgische voetbal. Ik begrijp er gewoon helemaal niets van.” ­Vadis Odjidja vulde aan: “Ik ben al enkele weken geleden gestopt met het proberen volgen van de beslissingen van de VAR.” En ook voorzitter Ivan De Witte legde uit waarom Gent niet begreep dat er geen penalty gefloten werd. “Ik wil niets afdingen op de winst van Club – het was de betere ploeg – maar de beelden spraken toch voor zich? Ik stel niet het VAR-systeem in vraag, maar het lijkt me nuttig dat de mensen die in het busje zitten extra opleiding krijgen.” 

Een schreeuw om professionalisering. Met Frédy Fautrel werd vorige maand al een VAR-manager aangesteld, maar dit weekend werd duidelijk dat goede refs niet per se goede videorefs zijn. Of willen zijn. Fluiten op het veld beschouwen de scheidsrechters op dit moment nu eenmaal als een hoger goed dan een middag in een busje. Op een reactie op dit alles vanuit het Professional Refereeing Department is het wachten tot vandaag of morgen, wanneer de wekelijkse VAR-fases geëvalueerd worden en op de website van de bond verschijnen. ­Hopelijk. In het verleden gebeurde het al dat bepaalde prangende ­videorefmomenten de wekelijkse evaluatie – denk maar aan de ­penaltyfase rond Mamadou Fall in Charleroi-Genk – simpelweg niet haalden. Beter snel aan het werk gaan, Fautrel.

Door gvdl
AANGERADEN