Abonnee worden? Kies je leesformule

07/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Onderzoekers zochten naar sporen van de vermiste Johan Van der Heyden  Federale politie, Omroep Brabant

Nog meer arrestaties verwacht in onderzoek naar Vlaming (56)

Spoor naar vermiste loodgieter leidt naar woonwagenmilieu

Er worden de komende dagen nog meer arrestaties verwacht in het onderzoek naar de vermiste Vlaamse loodgieter Johan Van der Heyden (56) uit Lint. De Nederlandse politie pakte zaterdag al een moeder (39) en haar dochter (18) op. Beiden zijn afkomstig uit het Nederlandse woonwagenmilieu.

De Nederlandse politie viel zaterdagochtend met zo’n 20 agenten binnen in een woonwagenpark in Steenbergen, een stad in Noord-Brabant. Ze waren op zoek naar de twee vrouwen, die in een chalet in het woonwagenpark wonen.

De twee maken deel uit van een kleine familie van ‘kampers’: Nederlanders, die in woonwagens bij elkaar wonen. In Steenbergen gaat het om twaalf woonwagens en chalets. De groep hield er zich vooral bezig met autohandel.

De twee vrouwen bleken zaterdagochtend niet thuis te zijn in het woonwagenpark, maar de Nederlandse recherche kon hen later op de ochtend nog arresteren in een huis in Steenbergen, waar ze de nacht hadden doorgebracht.

Hun chalet en een garage op het domein werden zaterdag de hele dag doorzocht.

Gsm staat uit

Wat het verband is tussen de twee vrouwen en de vermiste Vlaming Johan Van der Heyden, wil de Nederlandse politie niet verduidelijken: “We denken dat ze te maken hebben met de verdwijning”, is alles wat een woordvoerder daarover kwijt wil. “Het zou gaan om een ernstig misdrijf”.

Van der Heyden is al vier maanden vermist. Hij vertrok op zondagavond 2 juli rond 20.30 uur bij hem thuis in Lint, waar hij woont met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is een zelfstandig loodgieter, en hij vertrok met zijn witte bestelwagen.

De bestelwagen werd gefilmd door camera’s langs de snelweg, op weg naar Nederland   Federale politie

Op beelden van camera’s langs de snelweg die de politie later opvroeg, was te zien hoe Van der Heyden naar Nederland reed. Hij werkte wel vaker in Nederland. Zijn bestelwagen zou ook later op verschillende plaatsen in Nederland gezien zijn, onder meer in Den Bosch en Eindhoven.

Twee weken geleden startte de Nederlandse politie toch een onderzoek naar de vermiste Vlaming. Zijn gsm had al geruime tijd geen signaal meer verstuurd. Dat onderzoek leidde naar de moeder en haar dochter.

Voor de rechter

In Nederland kunnen verdachten tot 87 uur van hun vrijheid beroofd worden, als het om een onderzoek naar ernstige feiten gaat. De twee vrouwen mogen voorlopig enkel contact hebben met hun advocaat. Pas woensdag zouden ze voor een rechter verschijnen, die over hun aanhouding moet oordelen.

Bij de zoekacties van zaterdag werd geen lichaam aangetroffen. Volgens de politie ging het om een “tactische zoeking”, waarbij ze onder meer op zoek waren naar computers en andere aanwijzingen.

Luminol

Later op de dag werden ook speurhonden naar de garage gebracht, die getraind zijn om lichamen op te sporen. Vervolgens werd de garage met zwarte afdekzeilen verduisterd, zodat forensische onderzoekers aan de slag konden met luminol. Dat product reageert op sporen van bloed, en licht op onder een fluorescerende lamp.

Over de resultaten van dat onderzoek wil de Nederlandse politie niets kwijt. De familie van de vermiste man verkoos om niet te reageren.

Forensische onderzoekers gingen nauwgezet op zoek naar sporen.   Omroep Brabant

AANGERADEN