Abonnee worden? Kies je leesformule

07/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Vandaag moet duidelijk worden hoe ver Vande Lanotte en Reynders zijn opgeschoten.  Jimmy Kets

Nu is het aan PS en N-VA

Federaal informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) houden ermee op. Dik vier maanden zijn ze het pad aan het effenen voor een nieuwe federale regering. Vandaag moet duidelijk zijn hoe ver ze daarmee opgeschoten zijn. Her en der valt te horen dat de politieke partijen “al verder staan dan iedereen denkt”, maar dat betekent niet dat de ploeg van de nieuwe premier al in de steigers staat.

De koning komt weer aan zet en die zal naar alle waarschijnlijkheid iemand van PS en iemand van N-VA het veld in sturen. Voor de echt grote kanonnen, genre N-VA-voorzitter Bart De Wever en aanstaand PS-voorzitter Paul Magnette, lijkt het nog te vroeg. Waarschijnlijker is dat koning Filip opteert voor een nieuw soort verkenningsopdracht. De naam van voormalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) circuleert bijvoorbeeld. In Wallonië kijken ze naar PS’er Jean-Claude Marcourt.

De koers staat dus nog altijd op paars-geel, de formatie waar N-VA en PS samen in de regering zitten. Beide partijen zitten daar niet echt op te wachten. Alleen PS heeft nog een uitwijkmogelijkheid met paars-groen. Maar dan moet ze wel Open VLD en CD&V zo ver krijgen N-VA te lossen en in een regering met een Vlaamse minderheid te stappen. En daar zitten die twee dan weer niet op te wachten.  (agy)

AANGERADEN