Kmo’s willen blijven aanwerven, maar vacatures raken moeilijk ingevuld

Bron © BELGA

Vooral de bouw en de industrie kampen met een tekort aan geschikte arbeidskrachten. Foto: Belga

Kmo’s willen ook in het laatste kwartaal van het jaar blijven aanwerven. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener SD Worx. Meer kmo’s krijgen hun vacatures echter moeilijk ingevuld.

De aanwervingsintenties bij kleine en middelgrote ondernemingen blijven het komende kwartaal stabiel, blijkt uit cijfers van SD Worx. Meer dan één op de drie Belgische kmo’s (33,6 procent) wil de volgende drie maanden aanwerven. Dat percentage schommelt al acht kwartalen op rij rond één derde.

Openstaande vacatures

Meer kmo’s krijgen hun vacatures echter moeilijk ingevuld. Bij vier op de tien kmo’s (38 procent) zijn de vacatures voornamelijk lang openstaande vacatures, terwijl dat vorig kwartaal slechts bij een kwart (26 procent) het geval was.

Vooral de bouw en de industrie kampen met een tekort aan geschikte arbeidskrachten: zes op de tien kmo’s hebben er te maken met lang openstaande vacatures.

West-Vlaamse bloedarmoede

Werkgevers in de provincie West-Vlaanderen blijken het bijzonder moeilijk te hebben met het vinden van personeel. Zo heeft één kmo op de zes (17 procent) er te maken met vacatures die langer dan een jaar openstaan, meer dan een kwart (27,6 procent) van de kmo’s krijgt een of meerdere vacatures niet ingevuld binnen een termijn van zes maanden.

Kmo’s willen ook in het laatste kwartaal van het jaar blijven aanwerven. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. Meer kmo’s krijgen hun vacatures echter moeilijk ingevuld.

Uit een bevraging naar de tewerkstellingsprognoses door SD Worx blijkt dat de aanwervingsintenties bij kmo’s stabiel blijven: meer dan één op drie van de Belgische kmo’s (33,6 procent) wil aanwerven de laatste drie maanden van het jaar. Dit percentage schommelt al acht kwartalen op rij rond één derde.

Vier op tien kmo’s (38 procent) zegt echter dat de openstaande vacatures voornamelijk lang openstaande vacatures zijn, terwijl dit vorig kwartaal slechts een kwart (26 procent) was. Vooral kmo’s actief in de industrie en bouw hebben moeite met het invullen van de vacatures: zes op de tien kmo’s spreken er van lang openstaande vacatures.

In de provincie West-Vlaanderen in het bijzonder is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Zo heeft één kmo op zes (17 procent) er te maken met vacatures die langer dan een jaar open staan, meer dan een kwart (27,6 procent) van de kmo’s heeft er vacatures die niet ingevuld zijn na zes maanden.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

AANGERADEN
Meest recent