Discussie over “die oude dranghekken” in de koers laait weer op na zware val: “Maar de UCI vindt de lengte van de sokken belangrijker”

© Photo News

Matteo Trentin wil dat de UCI de ouderwetse dranghekken met pootjes verbiedt. Aanleiding is de zware val van Alvaro Hodeg in Eurométropole Tour. De Colombiaan brak zijn linkeronderarm, rechterschouder en twee ribben. “Maar de UCI vindt de lengte van de sokken belangrijker”, aldus Trentin.

Werner Bourlez

Het was een akelige val van Alvaro Hodeg zaterdag in de Eurométropole Tour. In de laatste bocht kwam hij met zijn voorwiel in aanraking met een uitstekend pootje van een dranghekken, waar hij tegenop knalde. Daarna viel hij op de grond. Ongeruste ploegmaats van Deceuninck-Quick Step kwamen zich van zijn toestand vergewissen. De Colombiaan werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar een gebroken linkeronderarm, een gebroken rechterschouder en twee gebroken ribben werden vastgesteld. Hij werd geopereerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het deed de discussie over die ouderwetse dranghekken weer oplaaien. De Italiaan Matteo Tretin reageerde fel via de sociale media. “Zulke dranghekken moeten ze verbieden, en niet alleen in de laatste rechte lijn. We gaan ook in andere delen van de koers zestig kilometer per uur of harder. Kijk maar eens hoe gevaarlijk die hekken waren tijdens de wereldkampioenschappen of tijdens de tijdritten in de grote ronden dit jaar (hij refereert aan de val van Wout van Aert in de Tour, nvdr.). Schuine hekken met platte voet zijn overal ter wereld verkrijgbaar.”

Golazo grijpt in

Trentin wil dat de UCI ingrijpt. “Maar de belangrijkste zaken zijn de lengte van de sokken, de diskwalificatie voor iets dat altijd gebeurt, geen eten uit de volgwagen in de eerste dertig kilometer en de laatste twintig van een wedstrijd, geen oortjes tijdens het WK, geen aanpassingen aan onze rugnummers van 45 bij 45 centimeter en op tijd zijn bij teampresentaties, die altijd te laat beginnen.”

Ook in de BinckBank Tour was er kritiek op de organisatie omdat in Venray dranghekken met pootjes werden gebruikt. Organisator Rob Discart (Golazo) besliste daarna om volgend seizoen nieuwe schuine dranghekken te gebruiken in de volledige laatste kilometer en daarvoor zelf te zorgen. Want vaak zijn organisatoren afhankelijk van de hekken die de gemeente ter beschikking heeft.

De val van Hodeg overschaduwde de eerste profzege van Piet Allegaert. De 24-jarige renner was de snelste van een uitgebreide kopgroep en bezorgde Sport-Vlaanderen-Baloise zowaar de eerste zege van het seizoen.

De Deense wereldkampioen Mads Pedersen reed zijn eerste wedstrijd in de regenboogtrui, maar gaf grieperig op.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt