Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar twee Amerikanen en een Brit

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaanse wetenschappers William Kaelin en Gregg Semenza en de Brit Peter Ratcliffe voor hun ontdekking van mechanismen waarmee cellen het zuurstofgehalte waarnemen en zich daaraan aanpassen. Dat heeft het Karolinska-insituut in Stockholm maandag bekendgemaakt. De Nobelprijs voor de Geneeskunde is 830.000 euro waard.

De drie wetenschappers ontdekten in de jaren 1990 hoe cellen de hoeveelheid zuurstof in de buurt ‘waarnemen’. “Dat is een mechanisme dat elk aspect van het metabolisme beïnvloedt”, zo klinkt het bij de jury. “Van beweging tot de embryonale ontwikkeling tot de immuunrespons.”

“De kennis van deze mechanismen is belangrijk voor de behandeling van talrijke ziektes: ze heeft de weg vrijgemaakt voor veelbelovende toepassingen tegen bloedarmoede, kanker, en verschillende andere ziektevormen. Door cellen de indruk te geven dat er te veel of te weinig zuurstof is, kunnen tumoren namelijk afsterven en bloedcellen meer gaan werken.”

Door jvh
AANGERADEN