Mirom verhoogt prijs vuilzak naar 1,70 euro: “Zesde van restafval is voedselverspilling”

Ondervoorzitter Erik Verbeure, directeur Koen Van Overberghe en voorzitter Henk Kindt van Mirom willen ons doen recycleren. Foto: sbr

Kortemark / Koekelare / Wingene / Roeselare / Lichtervelde / Torhout / Gits / Staden / Moorslede / Langemark-Poelkapelle / Zonnebeke -

Een grote restafvalzak zal voor in de Mirom regio vanaf 1 januari 1,70 euro per zak gaan kosten. De intercommunale doet dit omdat er nog te veel restafval is. We moeten meer recycleren, maar ook de prijs van een PMD-zak zal stijgen.

Mirom controleerde in 2018 de restafvalzakken. Daaruit blijkt dat in de Mirom-gemeenten iedereen per jaar gemiddeld 158 kilogram restafval produceert. Dat is een stuk boven de Vlaamse doelstelling van 145 kilogram. Daarom wil de intercommunale iedereen stimuleren om meer en beter te sorteren.

Voedselverspilling

Dat zal gebeuren door vanaf 1 januari de prijs voor een grote restafvalzak op te trekken naar 1,70 euro en 0,85 euro voor een kleine zak, een prijsstijging van 30 procent. Ook de PMD-zak wordt duurder, de prij stijgt van 12,5 cent naar 15 cent. Ook grof vuil achterlaten op het recyclagepark zal duurder worden.

Daarmee passen ze het principe van ‘de vervuiler betaalt’ toe. “De laatste prijsaanpassing dateert van 2014, maar intussen zijn de inzamelkosten, de productiekosten van de afvalzakken en de milieuheffingen sterk toegenomen”, zegt algemeen directeur Koen Van Overberghe. “Ongeveer 26 kilogram of een zesde van het restafval is trouwens pure voedselverspilling. Dit zijn vermijdbare uitgaven. Tegen 2022 moet de hoeveelheid restafval drastisch naar beneden.”

Uit hetzelfde onderzoek van Mirom blijkt dat maar liefst 31 kilogram recycleerbaar afval in de restafvalzak belandt, zoals PMD, papier en karton of textiel. Volgens Mirom wordt de blauwe zak nog te weinig gebruikt. “De mensen vergeten vaak nog dat ook plastic verpakkingen zoals bloempotjes, folies, vleesschaaltjes of yoghurtpotjes in de blauwe zak mogen en dus niet meer thuishoren in de witte zak. De prijsverhoging is nodig, zeker met het oog op de toekomst.” Naast de grote afvalzakken bestaan er ook kleine exemplaren. Deze zijn de helft kleiner en kosten de helft. De intercommunale hoopt dat gezinnen sneller overstappen op de kleinere afvalzakken.

Stickers

De prijsstijging gaat in op 1 januari, maar moet eerst nog door de verschillende gemeenten goedgekeurd worden. Mirom omvat Roeselare, Hooglede, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Moorslede, Staden, Torhout, Wingene en Zonnebeke. De nieuwe zakken krijgen een nieuwe opdruk, dus nu massaal zakken aan het huidige tarief aankopen heeft geen zin. Er zal een beperkte overgangsperiode zijn, daarna zijn de oude zakken enkel nog geldig met een officiële sticker van 40 eurocent voor een grote en 20 cent voor de kleine zak. Deze stickers zullen vanaf 1 december verkrijgbaar zijn op het gemeentehuis en bij Mirom.

Door Steven Leenknegt