Vlaamse regering wil het met 1.440 ambtenaren minder doen en zo 75 miljoen besparen

© ISOPIX

De Vlaamse regering wil het tegen het einde van de legislatuur met 1.440 ambtenaren minder doen. De verdere afbouw van het ambtenarenbestand moet tegen 2024 een besparing van 75 miljoen euro opleveren. Dat is één van de vele cijfers die maandag zijn bekendgemaakt door de Vlaamse regering.

gjs

Geflankeerd door minister-president Jan Jambon en viceministers-presidenten Hilde Crevits (CD&V), Bart Somers (Open VLD) en Ben Weyts (N-VA) mocht minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) maandag de veelbesproken begrotingscijfers toelichten op een persconferentie. De meeste cijfers – over de 1,65 miljard euro investeringen en 2,2 miljard euro aan besparingen – raakten eerder op de dag al bekend.

LEES OOK. Regering-Jambon geeft begrotingstabellen vrij: bekijk alle cijfers hier

Minister Diependaele maakt zich sterk dat de regering op fiscaal vlak “meer teruggeeft dan ze zelf vraagt”. Zo leveren ingrepen zoals de uitdovende woonbonus, de lagere fiscale aftrek voor dienstencheques en de verhoging van de belasting op online kansspelen in totaal 1,9 miljard euro op. Tegelijk geeft de overheid door maatregelen zoals de jobbonus en de lagere registratierechten bijna 2,1 miljard meer uit.

LEES OOK. Oppositie schiet met scherp op cijfers van Vlaamse regering: “Nu weten we waarom we ze nog niet mochten zien”

2,2 miljard euro besparen

Dat de overheid vooral wil snoeien in de eigen middelen was al bekend. Van de 2,2 miljard euro aan besparingen moet er ruim 660 miljoen euro uit de eigen werking en ‘efficiëntiewinsten’ komen. De grootste happen zijn de niet-indexering van de werkingsmiddelen (256 miljoen euro) en de knip van 6 procent in de subsidies (179 miljoen euro). Welke organisaties die ingrepen meer of minder zullen voelen, moet nog bekendgemaakt worden. Maar er zijn alvast een aantal uitzonderingen, zoals het basisonderwijs. En ook voor de VRT is een specifiek traject uitgestippeld. Met een besparing die oploopt van 2 miljoen euro in 2020 tot 12 miljoen euro in 2024 is dat traject “milder” dan voor andere onderdelen van de Vlaamse overheden.

LEES OOK. Zo wil Jambon I meer dan 2 miljard besparen: van kinderbijslag tot kilometerheffing (+)

Minder ambtenaren

Nog opvallend: de regering wil het met 1.440 ambtenaren minder doen. De vorige regering bouwde het ambtenarenbestand al af met 1.950 koppen. Is een bijkomende afbouw van 1.440 wel haalbaar? Volgens minister Diependaele zal de afbouw gebeuren op basis van “objectieve parameters”, dus niet met de kaasschaaf.

LEES OOK. Socialistische vakbond belooft “forse reactie” op besparingen regering-Jambon, ook Gezinsbond en Unizo niet tevreden

Diependaele denkt onder meer aan de (federale) ambtenaren die zijn overgekomen met de zesde staatshervorming en aan de ambtenaren die zijn overgeheveld na de overname van provinciale taken. “Daar zijn efficiëntiewinsten te halen”, klinkt het. Volgens minister-president Jambon is de afbouwoefening ook voorbereid in samenspraak met de top van de administratie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten