“Bourgeois en Demotte zetten opdracht van Reynders en Vande Lanotte verder”

© BELGA

Nu Didier Reynders en Johan Vande Lanotte verlost zijn van hun opdracht als informateurs, zijn het Geert Bourgeois en Rudy Demotte die als preformateurs de temperatuur verder mogen opnemen bij de politieke partijen. Dat meldt VRT Nieuws. Met als einddoel: een federale regering.

gjs

Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) werden op 30 mei door koning Filip aangesteld als informateurs. Hun ondankbare opdracht was gesprekken aanknopen met alle politieke partijen in de hoop zo snel mogelijk een nieuwe federale regering te kunnen vormen.

Vooral PS en N-VA aan tafel krijgen en zover krijgen met elkaar te praten, leek onbegonnen werk. Maar Reynders en Vande Lanotte slaagden er toch in. Tot concrete resultaten leidde het nog niet, maar ze koesteren wel de hoop dat constructieve gesprekken tussen de gezworen vijanden in de komende weken kunnen plaatsvinden.

LEES OOK. Opdracht van informateurs Reynders en Vande Lanotte zit erop na 130 dagen, ‘geel hesje’ glipt mee binnen

De opdracht om alles verder in goede banen te leiden nu de opdracht van de twee anciens erop zit, is weggelegd voor Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS). De twee gewezen minister-presidenten zullen dinsdag door de koning aangeduid worden als preformateurs, meldt VRT Nieuws. Bevestiging is er nog niet.

LEES OOK. Het 130 dagen durende afleidingsmanoeuvre van ‘Quick en Flupke’ zit erop: hoe moet het nu verder? (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten