Amerikaanse regering legt 28 Chinese bedrijven sancties op wegens schending mensenrechten

Bron © BELGA

Archiefbeeld: Oeigoeren voeren in Washington protest tegen China. Foto: Anadolu Agency

De Amerikaanse regering legt sancties op aan 28 Chinese instanties en bedrijven. Die zijn volgens de VS betrokken bij mensenrechtenschendingen en misbruik van Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de regio Xinjiang, luidt het in een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Handel maandag. Met de maatregel willen de Amerikanen naar eigen zeggen voorkomen dat Amerikaanse producten worden gebruikt om “weerloze minderheden” schade te berokkenen.

De betrokken bedrijven en instanties werden op een zwarte lijst gezet van organisaties die een risico vormen voor de nationale veiligheid of de buitenlandse beleidsbelangen. De regering van president Donald Trump is onder meer bezorgd over de rol die ze spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land.

LEES OOK. Huiveringwekkende beelden van “omscholingsplekken” in China gelekt

Op de zwarte lijst staan onder andere acht Chinese tech-bedrijven zoals de surveillancebedrijven Hikvision en Dahua. De surveillanceapparatuur van Hikvision zou bijvoorbeeld gebruikt worden in interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Volgens minister van Handel Wilbur Ross kunnen de VS de “brute onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren”. De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

De genoemde bedrijven kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen. Nog op de lijst staan twintig instanties, waaronder het Departement voor Openbare Veiligheid van de autonome regio Xinjiang.

Min of meer gelijktijdig met de mededeling over de sancties sprak president Donald Trump ten overstaan van Amerikaanse media over het handelsoverleg tussen China en de VS later deze week. Daarbij liet hij zich voorzichtig optimistisch uit. “We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen”, aldus de president.

AANGERADEN
Meest recent