Peter De Roover (N-VA) tempert optimisme over federale formatie: “Nog ver van een oplossing”

Bron © Radio 1, Belga

Peter De Roover Foto: BELGA

“We staan nog ver van een oplossing.” Zo schat N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover de toestand van de federale formatie in. Hij tempert daarmee het optimisme van Alexander De Croo, die maandag liet verstaan dat er tegen begin december een federale regering kan zijn. Ook CD&V-vicepremier Koen Geens denkt eerder aan “begin 2020”, en laat verstaan dat er wat zijn partij betreft een duidelijke voorkeur bestaat voor een coalitie mét N-VA.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zei maandag dat het mogelijk moet zijn om “tegen begin december” een nieuwe federale regering te hebben, omdat de gesprekken tussen N-VA en PS “al verder staan dan de meesten denken”.

LEES OOK. Bang om bestookt te worden door N-VA: waarom Open VLD zo optimistisch is over een paars-gele regering (+)

Maar Peter De Roover (N-VA) lijkt dat optimisme wat af te remmen. “Het kan zijn dat de VLD parallel onderhandelingen heeft gevoerd met de PS, maar de toestand blijft ver van een oplossing. De gesprekken die er geweest zijn (met de PS, nvdr) hebben hun nut gehad, maar er moet nog aardig wat werk gepresteerd worden”, aldus De Roover dinsdagochtend op Radio 1. “Ik vertel geen geheim dat de PS en N-VA met behoorlijk verschillende programma’s naar de verkiezingen zijn gegaan”, aldus nog De Roover.

Peter De Roover (N-VA) tempert optimisme over federale formatie: “Nog ver van een oplossing”
Koen Geens Foto: Fred Debrock

Koen Geens: “Mijn partij zegt momenteel néén tegen een regering zonder N-VA”

Ook CD&V-kopstuk Koen Geens gelooft niet dat er begin december al een nieuwe regering op de been zal zijn. “Voor Kerstmis lijkt me een huzarenstuk. Ik denk eerder begin 2020.” Geens benadrukt daarnaast ook dat zijn partij de piste van een paars-gele coalitie verkiest. “Of de andere Vlaamse partijen te verzwakt zijn om het zonder N-VA te doen? Ik denk van wel”, aldus Geens. “We zeggen neen tegen een federale regering met een minderheid aan Vlaamse kant (lees: zonder N-VA, nvdr), en we zijn niet de enigen. De optie waarbij N-VA en PS samen de toekomst van ons land uittekenen en een zevende staatshervorming op het einde van de legislatuur voorbereiden, dat is de optie die mijn partij absoluut wil.”

Volgens Geens moeten de nieuwe informateurs die koning Filip dinsdagochtend zal aanstellen (hoogstwaarschijnlijk Geert Bourgeois en Rudy Demotte) dan ook “zoeken naar wat beide partijen en het land verenigt. Dat zal een ingewikkelde opdracht worden.” Geens had ook liever gezien dat er meteen een formateur was aangesteld, maar begrijpt dat dat gezien de situatie van Paul Magnette (die de enige kandidaat is bij de voorzittersverkiezingen van de PS op 18 en 19 oktober) nog niet kon.

Geens zelf zal trouwens de federale onderhandelingen voor CD&V leiden in afwachting van een nieuwe partijvoorzitter. “In afwachting van wie voorzitter wordt, zal ik de partij zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen”, klinkt het.

Peter De Roover (N-VA) tempert optimisme over federale formatie: “Nog ver van een oplossing”
Meyrem Almaci Foto: BELGA

Meyrem Almaci: “Tijd dat er schot in de zaak komt”

Bij Groen zet men echter druk. “We zijn vier maanden ver. Het is tijd dat er schot in de zaak komt”, zei voorzitster Meyrem Almaci dinsdagochtend op Radio 1. Zij vindt dat er op federaal niveau snel werk moet gemaakt worden van een project dat verschilt van het project van de nieuwe Vlaamse regering. “Wat ons betreft moet de federale overheid een open overheid zijn die de hand uitsteekt naar de regio’s en naar Europa. Er is een warm project nodig dat de economie zodanig stimuleert dat we geen kansen missen zoals we op Vlaams niveau aan het doen zijn”, klinkt het. Almaci wijst dan op de ambities op het vlak van klimaat en armoedebestrijding.

Dat nu de paars-gele piste verkend wordt, is volgens Almaci “geen verrassing”. Het is volgens haar “te vroeg” om te speculeren over een eventuele paars-groene regering als de gesprekken tussen N-VA en PS op niks uitdraaien, al blijft Groen volgens haar wel beschikbaar.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent