Carrie Lam: “Chinese interventie in Hongkong kan niet uitgesloten worden”

Bron © BELGA

Carrie Lam Foto: REUTERS

Een Chinese interventie in Hongkong blijft een optie als het protest tegen de regering “zo erg” wordt dat de hulp van China inroepen niet meer uitgesloten kan worden. Dat heeft Carrie Lam, bestuursvoorzitter van Hongkong, dinsdag gezegd tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Lam zei dat zij en China er “nog altijd van overtuigd te zijn” dat Hongkong de golf van onrust in de speciale bestuurlijke regio zelf zou moeten aanpakken. Peking betrekken is wel toegelaten onder de Hongkongse grondwet, aldus nog Lam.

Vorige week riep Lam een noodwet uit de koloniale tijd in om het dragen van maskers tijdens betogingen te verbieden, in een poging om een einde te maken aan de protesten die nu al bijna vijf maanden duren. Het verbod werd vorig weekend, zowel tijdens vreedzame samenscholingen als gewelddadigere betogingen, breed genegeerd.

Lam verdedigde dinsdag haar aanpak. “Andere regeringen zouden maatregelen treffen die niet milder zijn dan de onze, en die misschien nog draconischer zouden zijn”, zei Lam.

Hongkong is een vroegere Britse kolonie die in 1997 een speciale bestuurlijke regio van China werd. De stad kreeg speciale rechten en privileges tot 2047 onder het systeem van “één land, twee systemen”, maar veel betogers vrezen dat die regeling onder zware druk staat en China ervan af wil.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN