Koning Filip stelt Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aan als preformateurs

Koning Filip heeft Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) dinsdagochtend aangeduid als preformateurs. “Zij zullen de concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn”, klinkt het in een mededeling van het koninklijk paleis. Bourgeois en Demotte moeten op 4 november verslag uitbrengen aan de koning.

jvh

Bourgeois en Demotte kwamen omstreeks 9.30 uur aan op het koninklijk paleis in Brussel voor een consultatie met de koning. Een halfuurtje later volgde al het persbericht van het paleis dat iedereen verwacht had: “Zijne Majesteit de Koning heeft de heren Geert Bourgeois en Rudy Demotte belast met een preformatieopdracht.”

De voormalige minister-presidenten van respectievelijk Vlaanderen en Wallonië moeten het pad effenen voor een federale regering met N-VA, PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V, nadat informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) maandag - na meer dan vier maanden snuffelen - hun eindverslag overhandigden aan de koning.

LEES OOK. Het 130 dagen durende afleidingsmanoeuvre van ‘Quick en Flupke’ zit erop: hoe moet het nu verder? (+)

Volgens de informateurs werd er “voldoende basis gevonden voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar overeenstemming met het oog op de vorming van een federale regering”. Dus komen nu de twee grootste partijen in elke taalgroep zelf aan zet, en zal het aan het duo Bourgeois/Demotte zijn om na te gaan of een paars-gele regering op de been gebracht kan worden. Afspraak is dat zij op maandag 4 november verslag uitbrengt op het paleis.

Bourgeois: “Ik zie geen krokodillen”

“We gaan het constructief aanpakken en in discretie gesprekken voeren. Het is de bedoeling om intense contacten te hebben en voorrang te geven aan onze rol als preformateur”, zo verklaarde Bourgeois na afloop. “Er zijn verschillen tussen beide partijen, maar ik zie geen krokodillen aan onze kant van de taalgrens. Rudy en ik hebben een goede relatie”, aldus Bourgeois. Bourgeois erkent wel dat er op tal van vlakken grote inhoudelijke en ideologische verschillen zijn tussen beide partijen. “Maar er zijn geen persoonlijke vijandschappen”, klinkt het.

Ook Demotte geeft toe dat de kloof tussen N-VA en PS groot is. “Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. We zullen werken om een dialoog te scheppen tussen de twee grote politieke families van de gemeenschappen”, aldus Demotte. Volgens de PS’er is het belangrijk dat beide partijen het gesprek aangaan. “De realiteit is dat we twee grote politieke families hebben in dit land. Zonder dat die twee families praten is er niets mogelijk. We moeten praten: we kennen elkaar al lang, we hebben respect voor elkaar. We beschouwen de ander niet als de vijand”, aldus nog Demotte.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten