Frank Vercauteren zet meteen de toon als hoofdcoach bij Anderlecht: "De filosofie gaan we niet veranderen"

Frank Vercauteren (62) werd vandaag voorgesteld als nieuwe T1 van RSC Anderlecht. Vorige week donderdag kondigde de club aan dat Vercauteren Simon Davies zou opvolgen. Op zijn officiële persvoorstelling zette Vercauteren meteen de puntjes op de i. De ervaren rot liet zich niet gek maken door de vragen en stuurde zelfbewust de inhoud van de babbel. "We zijn Anderlecht. Niet Manchester City of Barcelona. Wij moeten bouwen aan ons eigen imago, onze eigen voetbal en onze eigen resultaten. Maar aan de filosofie van Kompany gaan we niets veranderen."

Vercauteren opende met een woordje uitleg over zijn afscheid bij OHL. "In tegenstelling tot wat de mensen denken was het geen gemakkelijke keuze om OHL te verlaten. Maar de afspraken waren duidelijk. Van in het begin had ik een bepaalde vrijheid opgeëist over mijn rol binnen de club. Ik wilde op elk moment kunnen doen wat ik voor mezelf het beste achtte. En op dit moment is dat iets anders dan OH Leuven."

Waarom zijn keuze voor Anderlecht dan? "Om verschillende redenen. Anderlecht blijft toch mijn club. En daarnaast liggen de ambities, doelen en mogelijkheden hier toch iets hoger. Dit is voor mij een stap hogerop. Ik zie dit als een verbetering."

Vercauteren staat bekend als een coach die voor 'realistisch voetbal' staat. Een filosofie die haaks staat op het romantische ietwat naïeve voetbal van Kompany? "Ik ben toch iemand met het DNA van Anderlecht? Ik was toch niet iemand die een bal zomaar wegstampte? Elke trainer wil goed spelen en winnen. Maar soms moet je als trainer ook slecht spelen en winnen. Mooi voetbal brengen is altijd mijn opdracht geweest. Maar er is een verschil tussen goed voetballen en dingen weggeven aan de tegenstander. Dat laatste ben ik dus niet van plan. Op dat vlak ben ik dan misschien wel realistisch, ja." 

Aan de nieuwe huisfilosofie beloofde Vercauteren niet te raken. "Er is maar één visie", maakte de coach snel duidelijk. "Ik ben hier om bij te dragen tot het succes van dit project. We gaan de filosofie dus ook niet veranderen. Het is mijn doel om de lijn door te trekken en een paar zaken te verbeteren op vlak van efficiëntie, rendement en de resultaten. Ik ben hier niet om alles te veranderen. Ik ben hier om bepaalde zaken te verbeteren."

In de komende dagen moet duidelijk worden hoe alles praktisch in zijn werk zal gaan binnen de technische staf van paars-wit. Maar één zaak is na vandaag - zie ook het pleidoor van Anderlecht voor de licentiecommissie - wel duidelijk. Vincent Kompany is niet langer de eindverantwoordelijke van het sportieve bij RSC Anderlecht. "Het is duidelijk dat één iemand de eindbeslissingen moet nemen. Een beslissingsproces binnen een team is altijd een vorm van teamwork. Elke coach raadpleegt zijn assistenten. Maar uiteindelijk is er één hoofdcoach die de knopen doorhakt. Dat is duidelijk. Hoe ik de samenwerking met Kompany zie? Zoals de samenwerking met al mijn vorige assistenten. Met dat verschil dat Kompany geen pure assistent-coach is."

Tot slot maakte Vercauteren nog komaf met het fabeltje dat Anderlecht het Belgische broertje van Man City hoopt te worden. "Man City is een andere dimensie. We moeten dus niet over hen praten of dingen van hen proberen te kopiëren. De club kan een voorbeeld zijn en er zijn zeker zaken die we van hen kunnen leren. Maar we moeten ons niet met hen vergelijken. Wij zijn Anderlecht, niet Man City of Barcelona. We moeten bouwen aan ons eigen imago, ons eigen voetbal en onze eigen resultaten."

Door Thomas Standaert
AANGERADEN