Onbekende schijnt met laser naar Belgische F-16 boven het Nederlandse Weert

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Operationeel Centrum Politie Limburg

In het luchtruim boven het Nederlands-Limburgse Weert heeft een onbekende persoon de piloot van een Belgische F-16 met een laser beschenen. Het incident deed zich maandagavond rond 22.30 uur voor. Dat maakte het Operationeel Centrum Politie Limburg in Nederland dinsdag bekend.

“Levensgevaarlijk en strafbaar. Helaas geen verdachte meer aangetroffen, “ schreef de Nederlandse politie op Twitter. De politie deed ook een oproep naar getuigen.

Een zestiger uit Hechtel-Eksel werd dinsdag 25 juni door de Hasseltse correctionele rechtbank tot een half jaar voorwaardelijke celstraf en een effectieve boete van 1.200 euro veroordeeld, omdat hij op 17 april 2018 met een laserpen naar een F-16 had geschenen die vanop Kleine-Brogel was opgestegen.

De piloot was in april 2018 een nachtelijke oefenvlucht aan het uitvoeren, toen er een laserstraal in de cockpit verscheen. Hij vloog op een hoogte van 150 meter. De piloot kon zijn “targeting pod” inschakelen, waardoor de exacte gps-coördinaten aan de politie van de zone Kempenland konden worden doorgegeven. Vervolgens kreeg de zestiger in Hechtel-Eksel de politie aan de deur.

Door jvh
AANGERADEN