De Gordiaanse Knoop is compleet: “Brexit-akkoord is eigenlijk onmogelijk”, concluderen Johnson en Merkel na telefoontje

Bron © BELGA

Boris Johnson en Angela Merkel (archiefbeeld) Foto: EPA-EFE

Een akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie is “eigenlijk onmogelijk” geworden na een telefoongesprek van de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat concludeert een bron uit de omgeving van Johnson na het onderhoud. In Berlijn laat men zich niet uit over de inhoud van het gesprek. Europees president Donald Tusk laakt in een tweet het “spelletje zwartepieten” van Johnson.

Johnson sprak met Merkel over de voorstellen die hij vorige week had gepresenteerd om alsnog een akkoord te bereiken over een geordend Brits vertrek op 31 oktober. Volgens die plannen wil de Britse premier Noord-Ierland uit de Europese douane-unie halen, maar de Europeanen maken zich grote zorgen over de bijhorende Britse voorstellen voor de douanecontroles.

“Deal is eigenlijk onmogelijk. Niet alleen nu, maar altijd”

Volgens de bron in Downing Street 10 maakte Merkel Johnson in het gesprek duidelijk dat een deal “heel onwaarschijnlijk” wordt. Ook zou ze aan Johnson gezegd hebben dat Ierland steeds moet instemmen met een besluit om de regelgeving in Noord-Ierland niet langer af te stemmen op die van de Europese binnenmarkt.

“Merkel zei dat er geen probleem zou zijn indien Duitsland de EU zou willen verlaten, maar het VK kan niet vertrekken zonder dat het Noord-Ierland voor altijd achterlaat in een douane-unie en in volledige afstemming”, zo wordt een bron geciteerd door de Britse omroep Sky News. “Het was in verscheidene opzichten een heel nuttig en verhelderend moment. Als dit een nieuw standpunt is, dan betekent dit dat een deal eigenlijk onmogelijk wordt. Niet alleen nu, maar altijd”, concludeerde de bron.

Zwartepieten

De woordvoerder van Merkel wou enkel bevestigen dat het telefoongesprek heeft plaatsgevonden. Over de inhoud van het onderhoud wou hij zich niet uitlaten. “Zoals gewoonlijk communiceren wij niet over zulke vertrouwelijke gesprekken”, zo liet hij aan het Duitse persbureau DPA verstaan.

Europees president Donald Tusk liet zich wel meteen gelden. “Het winnen van een stom spelletje zwartepieten is niet wat op het spel staat. Wel op het spel staat de toekomst van Europa en het VK en de veiligheid en belangen van onze bevolkingen. Je wilt geen deal, je wilt geen uitstel, je wilt (de aanvraag tot vertrek, nvdr.) niet intrekken, quo vadis?”, zo richtte hij zich op Twitter tot Johnson.

Ook kritiek van Labour

Volgens de Britse oppositiepartij Labour is de communicatie vanuit Downing Street na het telefoongesprek “een nieuwe cynische poging om de onderhandelingen te saboteren”. “Boris Johnson zal nooit de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen falen om een geloofwaardig akkoord voor te stellen. Een brexit zonder akkoord was zijn strategie vanaf dag één”, reageerde Brexit-woordvoerder Keir Starmer.

De Britse hoofdonderhandelaar David Frost vertoeft nog steeds in Brussel om de plannen van Johnson te slijten aan de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Volgens de bron in Downing Street staan die onderhandelingen “op het punt om afgebroken te worden”, maar een woordvoerster van de Commissie meldde dinsdagmiddag dat de geplande technische gesprekken tot nader order doorgaan. “Wij willen een akkoord”, zo verklaarde de woordvoerster.

Door jvh
AANGERADEN