Turkije stuurt bijkomende troepen en gepantserde voertuigen naar grens, maar Syrië waarschuwt

Bron © BELGA

Foto: AP

De Turkse regering heeft in de aanloop naar haar geplande offensief tegen de Koerdische milities in het noorden van Syrië bijkomende troepen en gepantserde voertuigen gemobiliseerd. Dat berichtte het staatspersagentschap Anadolu dinsdag. De bijkomende troepen en pantserwagens werden naar de grenssteden Sanliurfa en Kilis gestuurd. Syrië waarschuwt het buurland om niet binnen te vallen.

Sinds zaterdag voert Turkije zijn troepenaanwezigheid aan de grens met Syrië op. Toen kondigde Erdogan al een offensief in het noorden van dat land aan. Daar hebben de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de controle over het grensgebied met Turkije. Ankara beschouwt hen als een terroristische groep, maar de Koerden waren een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

LEES OOK. Trump trekt troepen terug uit Syrië, Erdogan staat klaar om binnen te vallen: “Deze oorlog wordt een hel” (+)

Maandag gaven de VS echter aan dat ze een Turks offensief niet in de weg zouden staan en trokken ze manschappen terug. Zo verlieten Amerikaanse troepen hun stellingen in Ras al-Ayn en Tell Abyad, in het noordoosten van Syrië. Onder internationale druk én druk uit het eigen Republikeinse kamp moest Amerikaanse president Donald Trump zijn goedkeuring voor de Turkse plannen later op de dag wel nuanceren. “Als Turkije iets doet dat ik, in mijn grote en onovertroffen wijsheid, als overdreven beschouw, dan zal ik de Turkse economie totaal vernietigen en uitroeien”, tweette het staatshoofd, zonder echter te verduidelijken wat hij als overdreven zou beschouwen.

LEES OOK. Trump krabbelt terug, maar Turkije waarschuwt: “Voorbereidingen voor militaire operatie in Syrië zijn afgerond”

De Turkse vicepresident Fuat Oktay liet dinsdag weten dat Turkije “geen land is dat handelt afhankelijk van bedreigingen”, aldus verklaringen waarover Anadolu berichtte.

Syrië waarschuwt

De Syrische viceminister voor Buitenlandse Zaken, Faisal al-Mekdad, waarschuwt Turkije voor die mogelijke invasie. Syrië zal zijn territorium verdedigen en zal geen bezetting van “Syrische bodem” aanvaarden, zegt hij in de regeringsgezinde Syrische krant Al-Watan. Het is de eerste reactie van de Syrische regering op de dreiging.

Al-Mekdad roept de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die bestaan uit verscheidene Koerdische en Arabische milities, op om zich opnieuw aan de zijde van de regering te stellen zich niet “zelf in de hel te storten” nadat ze door de Verenigde Staten in de steek zijn gelaten. De bevelhebber van de SDF - waarvan de de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de belangrijkste militie zijn - Mazlum Abdi gaf te kennen dat een samenwerking met Syrische president Bashar al-Assad een optie is.

Minister Reynders bezorgd

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer in ons land klonk vanwege Georges Dallemagne (CDH), Michel De Maegd (MR), Philippe Lacroix (PS) en Jan Briers (CD&V) kritiek op de Turkse en Amerikaanse houding, maar ook bezorgdheid over de gevolgen van zo’n operatie. Het zou de regio kunnen destabiliseren, met alle gevolgen van dien, ook voor de vluchtelingenkampen in de buurt.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei die bezorgdheid volledig te delen. Hij hoopt dat vanuit Europa druk kan worden uitgeoefend op president Recep Tayyip Erdogan om een militaire operatie te voorkomen. Ook hoopt hij dat de Amerikanen alsnog aanwezig blijven in de regio met de Britse en Franse partners.

Door gjs
AANGERADEN