Vervalsen of doktersboekje stelen: zo ver gaan mensen om aan medicatie te komen met een nep voorschrift

In één jaar tijd zijn 107 vervalste voorschriften voor medicijnen opgedoken. En dat zijn dan alleen nog maar diegene die gemeld worden, in praktijk ligt het getal wellicht nog veel hoger. “De voorschriften zijn meestal vervalst met behulp van een gestolen voorschriftboekje van een arts, of nadat het briefje zelf met de hand of de computer aangepast is”, luidt het bij het FAGG.

107 vervalste voorschriften, 33 geneesheren die meldden dat hun voorschriftboekje gestolen is en nog eens 45 dokters bij wie zelfs iemand aan de haal ging met hun officiële stempel. Dat zijn de cijfers die bekendgemaakt werden, en in de lijn liggen van de voorgaande jaren.

“Met de vervalste voorschriften werd vooral geprobeerd om pijnstillers, slaapmiddelen of psychostimulerende middelen te kopen”, zegt Ann Eeckhout, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Bij die laatste gaat het bijvoorbeeld om methylfenidaat, dat gebruikt wordt voor de behandeling van ADHD, maar dus ook voor meer concentratie kan zorgen. Mensen die op die manier slaapmiddelen proberen te kopen, doen dat bijvoorbeeld vaak omdat de arts wil afbouwen en zij daar niet akkoord mee gaan. Of omdat er een zekere gêne is om de vraag te stellen aan hun arts.”

Boete en celstraf

Uiteraard staan er boetes op het vervalsen van voorschriften. Zo kreeg een 33-jarige man uit Genk vorig jaar nog een celstraf van vier maanden met uitstel en een boete van 300 euro omdat hij met een vervalst voorschrift het kalmeringsmiddel Xanax wou kopen. Hij probeerde dat met een doktersvoorschrift voor iemand anders dat hij bij de huisarts stal, en waarop hij de klever van zijn mutualiteit plakte. Maar in de apotheek werd dat bedrog opgemerkt.

In principe moet het vanaf volgend jaar wel moeilijker worden om nog voorschriften te vervalsen. Vanaf 1 januari is het elektronisch voorschrift verplicht. Enkel in specifieke gevallen, zoals bij artsen ouder dan 64 jaar of tijdens huisbezoeken, kan een voorschrift nog op de klassieke manier opgemaakt worden. “Anders wordt het een digitale versie waar de apotheker rechtstreeks toegang tot heeft”, zegt Eeckhout. “Het briefje dat patiënten dan nog mee naar huis krijgen, is niet langer het echte voorschrift.”

Door Chris Snick
VOOR ABONNEES