Netwerk tegen Armoede haalt uit naar plannen Jambon I: “Besparingen kinderbijslag nefast voor grote gezinnen”

Foto: rr

De besparingen in de kinderbijslag, die voor een gezin met 3 kinderen (8, 10 en 12 jaar) jaarlijks zo’n 280 euro bedragen, blijven reacties uitlokken. De Gezinsbond reageerde al verbijsterd. Maar ook David de Vaal, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, is bitter gestemd over de hervormingen en vreest dat het risico op kinderarmoede zo nog toeneemt.

LEES OOK. Zo veel kost de hervorming van de kinderbijslag een gemiddeld gezin: van “woordbreuk” tot “verdedigbaar compromis” (N+)

“De vorige hervorming was al nadelig voor de nieuwe grote gezinnen die zich gaan vormen. De besparingen die nu door de regering-Jambon worden doorgevoerd, treffen dan weer de huidige, al bestaande grote gezinnen.”

Volgens De Vaal gaat deze hervorming in tegen alle adviezen. “Toen de kinderbijslag onlangs al eens werd hervormd, bleek uit een armoedetoets dat die nadelig was voor de groep van nieuwe, grote gezinnen. In de armoedetoets werd toen sterk aangeraden om vrijgekomen budget te gebruiken om de situatie van grote gezinnen te verbeteren.”

Door wer