Sergio Herman en Axel Daeseleire gaan ‘van de kaart’: “Vrouw met maffe skibril was enige met Michelinster”

© Sergio & Axel: Van de Kaart

Sergio Herman (49) en Axel Daeseleire (50) laten zich voor het gloednieuwe ‘Van de kaart’ in zes landen onderdompelen in de culinaire ‘couleur locale’. Ze starten vanavond hun wereldreis in Thailand.

tove

De heren beleven meteen een cultuurshock als ze ratten tussen de kraakverse producten zien lopen. Het duo ziet en ruikt hoe traditionele vissaus wordt gemaakt en gaat back to basics in de wijde natuur. “In Bangkok kwamen we terecht bij een 70-jarige vrouw die kookte met een maffe skibril en wintermuts op”, blikt Herman terug. “Ze was de enige in Thailand met een Michelinster. Ondertussen heeft ze er twee. Ik werd omvergeblazen door haar talent. Ze kookte op straat. Het was er enorm druk, er stonden talloze mensen rond haar. De vlammen schoten uit die wok. Die gaf nogal gas. Een echte powerlady.”

© Sergio & Axel: Van de Kaart

Voor Daeseleire voelde de reis naar Thailand een beetje als thuiskomen. “Ik kwam er in 2003 voor het eerst, filmde er in 2007 voor Matroesjka’s en ging er sindsdien elk jaar op reis. Ik ben verliefd geworden op het Bangkok van toen. Nu interesseert het me iets minder. De stad maakte in tien jaar een ongelooflijke metamorfose mee. De oude buurten maakten plaats voor hoogbouw. Ik herinner me nog een bar die zo dienst kon doen als locatie voor een James Bondfilm. Er was een toog van dertig meter breed met daarboven een aquarium waarin vier haaien zwommen. Die is er nu niet meer. Zulke dingen vind je niet meer. Het kinky kantje is weg. En net dat kantje fascineerde me zoveel dat ik er elk jaar opnieuw naartoe wilde.”

De heren werden speciaal door VTM aan mekaar gekoppeld. “Ik ben geen moeilijke, en pas mezelf snel aan de situatie aan. Hadden ze mij aan Koen Wauters gelinkt, had dat wellicht even goede televisie opgeleverd”, zegt Herman. “Daar ben ik toch niet zo zeker van”, zegt Daeseleire lachend.

Van de kaart

VTM, 21.45 uur

LEES OOK