Belgische economie heeft minder concurrentiekracht dan vorig jaar
© BELGA
Singapore heeft de meest concurrerende economie ter wereld, terwijl Nederland van alle Europese landen het best scoort. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF). België zakt van de 21ste naar de 22ste plek.
Het WEF rangschikt jaarlijks zowat 140 landen volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs, enzovoort.
Wereldwijd scoort Singapore het beste op het vlak van concurrentiekracht. De Zuidoost-Aziatische stadstaat neemt daarmee de toppositie over van de Verenigde Staten, die het nu met een tweede plaats moeten stellen. Dat is onder andere een gevolg van de handelsoorlogen die president Trump momenteel uitvecht.
De derde plek is voor Hongkong. Op nummer vier staat Nederland, dat van alle Europese landen het beste scoort. Nederland stijgt twee plaatsen ten opzichte van 2018 en doet het zo beter dan de traditioneel goed scorende landen Zwitserland (5) en Duitsland (7).
België primus qua macro-economische stabiliteit
Ons land bezet de 22ste plaats en moet daarmee landen als Groot-Brittannië (9), Frankrijk (15), Luxemburg (18) en Oostenrijk (21) laten voorgaan. We scoren wel beter dan bijvoorbeeld Spanje (23), Ierland (24), Italië (30) en Portugal (34). Vorig jaar prijkte ons land nog een plaatsje hoger, op nummer 21.
Op het vlak van macro-economische stabiliteit blijkt België niet te verslaan en staan we op nummer 1. We verliezen echter veel punten als het gaat om ICT en arbeidsmarkt.
Helemaal onderaan de competitiviteitsranglijst bengelen de Democratische Republiek Congo (139), Jemen (140) en Tsjaad (141). Het laagst geklasseerde Europese land is Bosnië-Herzegovina, dat het moet stellen met plaats 92.
Wereldwijd scoort Singapore dus het beste op het vlak van concurrentiekracht. De Zuidoost-Aziatische stadstaat neemt daarmee de toppositie over van de Verenigde Staten, die het nu met de tweede plek moeten doen, onder andere een gevolg van de handelsoorlogen die president Trump momenteel uitvecht. De derde plek is voor Hongkong.
Op nummer vier staat buurland Nederland, dat twee plaatsen vooruitgaat ten opzichte van 2018 en daarmee beter doet dan de traditioneel goed scorende landen Zwitserland (5) en Duitsland (7).
Ons land bezet de 22ste plaats tegenover plaats 21 in 2018, en moet daarmee landen als Groot-Brittannië (9), Frankrijk (15), Luxemburg (18) en Oostenrijk (21) laten voorgaan. We scoren wel beter dan bijvoorbeeld Spanje (23), Ierland (24), Italië (30) en Portugal (34). België staat net als vorig jaar op de eerste plaats wat macro-economische stabiliteit betreft, maar verliest vooral punten wanneer het gaat over ICT en de arbeidsmarkt.
Helemaal onderaan de competitiviteitsranglijst bengelen de Democratische Republiek Congo (139), Jemen (140) en Tsjaad (141). Het laagst geklasseerde Europese land is Bosnië en Herzegovina dat het moet stellen met plaats 92.
Het WEF lijst jaarlijks zowat 140 landen op volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs, enzovoort.
LIVE TITELSTRIJD. Spelers Antwerp komen de fans (kort) begroeten op Bosuil, De Laet blijft twijfelachtig
Louis Lambert (91) is de enige nog levende oud-speler die in 1957 kampioen werd met Antwerp: “Ik hoop dat ze zondag de titel pakken, dan kan ik naar het feestje”
VIDEO. Kobe Ilsen, Annick De Ridder en andere bekende Antwerp-supporters geven de spelers het finale duwtje in de rug
Door wie zijn ze opgericht, wie zijn de iconen, wie is de baas en wie zijn de fans: een gekleurde handleiding over hét titelduel Antwerp-Union
Van “dan maar op een bankje op de Bosuil” tot “vroeger terug van vrijgezellen”: Antwerp-fans doen álles om titelmatch te beleven